Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H συναυλία της χορωδίας του Taylor University των ΗΠΑ

Κέρκυρα
26 Μαρτίου 2016 / 12:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για τρίτη φορά βρέθηκε στην Ελλάδα η Χορωδία του Taylor University από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, για να πραγματοποιήσει μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ένας από τους σταθμούς της ήταν και η Κέρκυρα.

Η μικτή νεανική χορωδία του αμερικανικού πανεπιστημίου, αποτελούμενη από περίπου 50 σπουδαστές του, αλλά και το μικρότερο φωνητικό σύνολο «Taylor Sounds Chamber Ensemble» που απαρτίζουν 15 εξ αυτών, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν δύο εμφανίσεις στο νησί. Η πρώτη, που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην Ιόνιο Ακαδημία, τελικώς ματαιώθηκε λόγω της αδυναμίας άφιξής του ακτοπλοϊκώς στη Κέρκυρα, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.  Ωστόσο, οι χορωδοί του Taylor University μας «αποζημίωσαν» και με το παραπάνω με τη συναυλία της Πέμπτης 24 Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), υπό την αιγίδα της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος και της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας. 
Υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας JoAnn Rediger,  η Χορωδία του Taylor University παρουσίασε έργα από διάφορες περιόδους και είδη της θρησκευτικής φωνητικής μουσικής: από την Αναγέννηση έως τον 20ο αιώνα και από το Γρηγοριανό μέλος έως το spiritual. Ανάμεσα σε άλλα ξεχώρισαν έργα όπως το Hodie Christus natus est του Giovanni Gabrieli, το Bogoroditse του Sergei Rachmaninoff, το A covenant prayer του Dan Forrest και το Stay with us του Egil Hovland. Ευχάριστη έκπληξη ο Εθνικός Ύμνος καθώς και η επανάληψη του Ye watchers and ye holy ones του Healey Willan για το κλείσιμο της συναυλίας. Τo κοινό δικαίως ενθουσιάστηκε από την ερμηνεία των νεαρών χορωδών του Taylor Unversity, τόσο σε επίπεδο συνόλων, όσο και σε ατομικό για όσους εμφανίστηκαν και ως soloists (η -ελληνικής καταγωγής- mezzo soprano Diana Romeos, η soprano Meghan Gamble και ο τενόρος Ty Kinter). Και οι εντυπώσεις δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές για σύνολα που απέδωσαν πολύ καλά και με ιδιαίτερη ενέργεια,  ένα πρόγραμμα 15 απαιτητικών έργων σε 4 διαφορετικές γλώσσες, χωρίς παρτιτούρες και εξολοκλήρου a capella! 
Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες συναυλίες σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Δράμα και Λάρισα, ενώ θα ακολουθήσουν εμφανίσεις σε Πάτρα και Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παραμονή τους στη Δράμα, αμέσως μετά τη συναυλία τους στο ωδείο της πόλης, οι σπουδαστές του Taylor University επισκέφθηκαν και τραγούδησαν στο εκεί κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Κάτι ανάλογο θα πράξουν τις επόμενες ημέρες και για τους μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Όσο για την Κέρκυρα, εκφράστηκε η πρόθεση τα φωνητικά σύνολα του Taylor University να επισκεφτούν και πάλι το νησί για μια νέα συναυλία το συντομότερο δυνατό.