Έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών από το κουαρτέτο «L’ Anima»
Ιόνιος Ακαδημία
15 Ιουνίου 2017
/ 13:01
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το εξαίρετο κουαρτέτο εγχόρδων «L’ Anima» παρουσίασε έργα έξι σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, στη συναυλία που έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία
την Τρίτη 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο των «Μουσικών ιχνηλασιών στο Ιόνιο - 2017». Κοινό σημείο και των έξι δημιουργών, αν και ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, είναι το γεγονός ότι όλοι τους -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- σχετίζονται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά και στο εισαγωγικό κείμενο του προγράμματος ο Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) και Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωσήφ Παπαδάτος, στόχος της συναυλίας αυτής ήταν να αποτελέσει την αφετηρία της μουσικής ιχνηλασίας και να παρουσιάσει έργα της σύγχρονης δημιουργίας, που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο, την Ιόνιο Ακαδημία και την Κέρκυρα γενικότερα.
Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με μια σύγχρονη ματιά στο τανγκό, μέσω του έργου Tango for Four, της Λεμονιάς Κελεπούρη. Ακολούθησε το, βασιζόμενο σε μια επτάφθογγη μουσική σειρά, έργο 2η Πιθανότητα, της Νικολαΐας Κρασάκη. Και οι δύο αυτοί νέοι συνθέτες είναι τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές στην κατεύθυνση «Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής», του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ακολούθησε ένα ακόμη σειράϊκό έργο. Ο λόγος για το Κουαρτέτο Εγχόρδων Νο4 “For no reason and from scratch”, ενός εκ των μεγαλύτερων εν ζωή Ελλήνων μουσουργών και προσωπικοτήτων του χώρου της μουσικής γενικότερα, του επίτιμου διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θεόδωρου Αντωνίου. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας άνοιξε με έργα δύο ακόμη μεταπτυχιακών φοιτητών της προαναφερθείσας κατεύθυνσης Σύνθεσης. Πιο συγκεκριμένα, αυτά ήταν το Κουαρτέτο Εγχόρδων Νο1 “μικρός βίος”, του Δημήτρη Βεκρή και ο Θρήνος, του Αλέξανδρου Διονάτου. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το έργο Αρκαδία (Op.107), του Ιωσήφ Παπαδάτου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το κουαρτέτο εγχόρδων «L’ Anima», που ερμήνευσε τα έργα, είναι πλέον το παλαιότερο εν ενεργεία μουσικό σύνολο του συγκεκριμένου είδους στην Ελλάδα. Απαρτίζεται από τους Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα) και Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Πέραν, δε, από τις συναυλιακές του δραστηριότητες, έχει να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα αξιόλογη δισκογραφία, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε πέρυσι από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.