Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γ. Μέγκουλας φιλοτεχνεί το «Μνημείο πεσόντων αστυνομικών»

Γιώργος Μέγκουλας
12 Ιουνίου 2017 / 18:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ιδέα ήταν να φτιαχτεί ένα μνημείο πεσόντων αστυνομικών η οποία είχε ανακοινωθεί και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Είναι κάτι που είθισται να υπάρχει στα αστυνομικά κτήρια.

Θεωρείται ηθικό χρέος προς τους συναδέλφους που έχουν χάσει τη ζωή τους επί το έργο. Μάλιστα στο βιβλίο με τίτλο «Η Ιστορία της Αστυνομίας Πόλεων 1921-1971» αναφέρεται ότι στην Κέρκυρα υπάρχουν τρείς νεκροί, ο οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους. Συγκεκριμένα ο Αστυνόμος Α΄ Βασίλειος Αυδής, στην έναρξη του πολέμου κατά τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας από τους Ιταλούς. Επίσης κατά το τέλος του πολέμου αναφέρεται η δολοφονία δύο ακόμη αστυνομικών, του Αρχιφύλακα Αριστόβουλου Αυλωνίτη καθώς και του Αστυφύλακα Νικόλαου Καρανάτση. Ωστόσο η φιλοσοφία του έργου δεν επικεντρώνεται μόνο σε αυτούς τους τρείς, αλλά σε όλους τους αστυνομικούς της χώρας που έχουν χάσει τη ζωή τους στο καθήκον. 

Πρόκειται για ένα όνειρο της διοίκησης της αστυνομίας που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας , την Ένωση Αξιωματικών Ιονίων Νήσων, την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (IPA) καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων Αστυνομικών Νομού Κέρκυρας. Το έργο έχει ανατεθεί στον Γιώργο Μέγκουλα, ο οποίος είναι Κερκυραίος και καταξιωμένος γλύπτης με 116 δημόσια μνημεία στην Ελλάδα. Οι προσδοκείες περιγράφουν ένα μνημείο αντάξιο της ιστορίας της αστυνομίας στο νησί, που θα ανταποκρίνεται στην αισθητική και την αρχιτεκτονική του κτηρίου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου σημείου αναφοράς για τη πόλη μας. 
 
Η όψη & θέση του γλυπτού
 
Όπως μας περιέγραψε ο κ. Μέγκουλας, είναι μια σύγχρονη σύνθεση γλυπτικής η οποία αποτελείται από δύο στοιχεία που μοιάζουν με φτερά. Τα φτερά τη αστυνομίας κάτω από τα οποία προστατεύει τους πολίτες. Στο κέντρο θα σχηματίζεται ένας σταυρός που σε συνδυασμό με τη κίνηση του ήλιου, θα περνά το αιώνιο φώς και θα δημιουργεί μια εντυπωσιακή σκιά στο έδαφος. Βασίζεται στη λογική του ηλιακού ρολογιού. Επίσης, την πλαισίωση του μνημείου συμπληρώνει ένα ανάγλυφο γλυπτικό κομμάτι από ορείχαλκο που θα είναι το σύμβολο της αστυνομίας και ένα τρίτο στοιχείο που θα προκαλεί μια οπτική ισορροπία.

Όσο περνούν οι μέρες, θα αποκαλύπτεται η όψη του γλυπτού, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο του καλουπώματος όπου μπαίνει το οπλισμένο σκυρόδεμα και στη συνέχεια προβλέπεται να επενδυθεί με μάρμαρο. Η δομή της σύνθεσης είναι τέτοια ώστε να φαίνεται τόσο μέσα από το χώρο της αστυνομίας όσο και έξω από αυτό. Η φύση της σύνθεσης και η θέση της έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι ορατό και να διακρίνεται μέσα στο αστικό τοπίο που την περιβάλλει. Επιπλέον η θέση είναι τέτοια, γιατί γίνονται εκδηλώσεις στη εισόδου του κτηρίου της αστυνομίας προσανατολισμένες προς τη θέση του αγάλματος.

Το γλυπτό αυτό έχει μια πλήρη ανάπτυξη και φιλοσοφία. Όπως λέει ο κ. Μέγκουλας, είναι κάτι που έχει σκεφτεί και στο παρελθόν: «Δεν υπάρχει μια μνεία ότι εδώ ήταν το πρώτο ξεκίνημα και η πρώτη σχολή της Αστυνομίας Πόλεων στην Ελλάδα, υπηρεσίας που στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τη χωροφυλακή και δημιουργήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. Είναι ένα ιστορικό μέσο, στολίδι για τον τόπο, που θα μείνει στα βάθη του χρόνου και θα συμπληρώνει τα αξιοθέατα του νησιού. Στόχος του είναι η ευχαρίστηση των θεατών και η μνεία των πεσόντων της αστυνομίας και της υπηρεσίας». 
 
Ποιός το πληρώνει;
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο αυτό ο Γιώργος Μέγκουλας το έχει αναλάβει αφιλοκερδώς και τα σωματεία της αστυνομίας έχουν συμβάλει σημαντικά στη συγκέντρωση του ποσού του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα βρέθηκε μία χορηγία μέσω της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων. Επιπλέον η τοπική διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών διοργάνωσε το Σάββατο έναν φιλικό αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρχε «κουμπαράς» για να συγκεντρωθούν χρήματα για αυτό το σκοπό. Έτσι σε συνδυασμό με χορηγίες ιδιωτών δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η φιλοσοφία του κτηρίου και του γλυπτού αντίστοιχα είναι να κάνουν το χώρο της αστυνομίας πιο ανοιχτό και φιλικό προς το κόσμο, παρά τη φύση του επαγγέλματος που δεν είναι πάντα ευχάριστη. Σε αυτό συμβάλλουν και άλλες κινήσεις όπως η αναβάθμιση στο παρεκκλήσι του Αγ. Αρτεμίου και η διαμόρφωση ενός μικρού μουσειακού χώρου που θα αφορά την ιστορική παράδοση της Αστυνομίας στην Κέρκυρα και στα Ιόνια. Επιπλέον τη διαμόρφωση του σύγχρονου χαρακτήρα του κτηρίου που οραματίζεται η διοίκηση, έρχεται να συμπληρώσει η λέσχη που φτιάχνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που θα προσφέρεται φαγητό στους αστυνομικούς αλλά και σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.