Παρασκευή 03.04.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμβληματικά πένθιμα εμβατήρια στην πασχαλινή συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής (video)

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Καθολικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός (Duomo)
03 Απριλίου 2026 / 09:32
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Video@Stamatis Katapodis Marcia Funebre 2A - και Adagio Διεύθυνση: Σπύρος Προσωπάρης

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) άνοιξε και φέτος τον κύκλο των καθιερωμένων πασχαλινών συναυλιών των φιλαρμονικών της πόλης, την Πέμπτη 2 Απριλίου. Η συναυλία του Μουσικού της Σώματος, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, εν τέλει έλαβε χώρα στον Καθολικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Χριστοφόρου & Ιακώβου (Duomo), μετά από άμεση σχετική ανταπόκριση της Καθολικής Αρχιεπισκοπής, λόγω του γνωστού ζητήματος που έχει προκύψει με την έκτακτη αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου.

ΦΩΤΟ@ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της συναυλίας της Πέμπτης ήταν αφιερωμένο σε έργα άμεσα συνδεδεμένα με το κερκυραϊκό Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, η συναυλία άνοιξε με τρία χαρακτηριστικά έργα ισάριθμων παλαιών αρχιμουσικών των  φιλαρμονικών της πόλης: το θριαμβευτικό εμβατήριο Καμπάνες Αναστάσεως του Γεωργίου Περούλη, το Πένθιμο Εμβατήριο 2Α του Στέφανου Δολιανίτη και το πένθιμο εμβατήριο Ο πόνος της μάνας του Δημήτριου Κάφυρη. Ακολούθησαν ένα ακόμη εμβατήριο βασισμένο σε μουσικά θέματα από όπερες του Georges Bizet και του Pietro Mascagni επιλεγμένα και προσαρμοσμένα από τον Σπύρο Προσωπάρη, καθώς και το πένθιμο εμβατήριο Εις Άδου κάθοδος του ιδίου. Στη συνέχεια ακούστηκαν δύο εμβληματικά έργα για το πασχαλινό ρεπερτόριο της Παλαιάς Φιλαρμονικής: ο λόγος, φυσικά, για το Adagio των Albinoni και Giazzoto και πένθιμο εμβατήριο Amleto από την ομότιτλη όπερα του Franco Faccio. Το πρόγραμμα έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο από την όπερα Tannhäuser του Richard Wagner.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Χρήστος Λούβρος.

Προκειμένου να μπορέσει να την παρακολουθήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, η συναυλία επαναλαμβάνεται στον ίδιο χώρο και με το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, την Παρασκευή 3 Απριλίου (και ώρα 21.00).

 

Βίντεο Σταμάτης Καταπόδης

1. Marcia Funebre 2A - Στέφανου Δολιανίτη - Διεύθυνση: Σπύρος Προσωπάρης

2. Adagio (Albinoni) - Διασκευή σε 4/4 για μπάντα, Δημήτρη Κάφυρη - Διεύθυνση Σπύρος Προσωπάρης

 

Εμφανίσεις: 363
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».