Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την Ηγουμενίτσα στην Σαγιάδα

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
16 Οκτωβρίου 2024 / 19:43

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα έργα του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας και του Οδικού Άξονα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα - Μαυρομάτι, σύμφωνα με τον βουλευτή, Βασίλη Γιόγιακα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Μέσα στο 2024 ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα έργα του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας και του Οδικού Άξονα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα - Μαυρομάτι, όπως ενημέρωσε τον Βασίλη Γιόγιακα ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Κωνσταντίνος Κουτσούκος σε συνάντηση τους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ για τον Περιφερειακό Ηγουμενίτσας και σε 80 εκατ. ευρώ για τον Οδικό Άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι.

Περιλαμβάνεται η κατασκευή επτά (7) γεφυρών, δύο (2) Άνω Διαβάσεων, ένδεκα (11) Κάτω Διαβάσεων και της οριστικής μελέτης της Σήραγγας Σ1 στο οδικό τμήμα “Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι”, του ομώνυμου Κάθετου Άξονα 30 της Εγνατίας οδού.

Ειδικότερα, η ενότητα «Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι» (20,5 χλμ) είναι μια νέα ευθυγράμμιση με 3 λωρίδες κυκλοφορίας και περιέχει 6 γέφυρες, 1 σήραγγα μονής διάτρησης και 7 υπόγειες διαβάσεις. Η ενότητα «Ηγουμενίστα Παράκαμψη" (5χλμ) αποτελείται από 2 σήραγγες, 3 δίδυμες σήραγγες και 4 διασταυρώσεις. Στην αλβανική επικράτεια υλοποιείται από Αλβανούς εργολάβους, εταίρους στο πλαίσιο της χρηματοδότησης interreg. Περιλαμβάνει την κατασκευή νέων κτιρίων, την ανακατασκευή των υφιστάμενων υποδομών, προμήθεια εξοπλισμού και παρεμβάσεις στο γύρω περιοχή. Ειδικότερα αφορά, ανέγερση νέου κτιρίου του 784m2 συνολικά (έλεγχος φορτηγών και οχημάτων, σπίτι σκύλων, αποθήκη, service μπλοκ, κτίριο δημόσιας υπηρεσίας, τουαλέτες), ανακατασκευή της υπάρχουσας εγκατάστασης (630 m2), κάλυψη περιοχής ελέγχου (1020 m2) και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου επιφάνειας (7.351 m2). Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός: 4.900.000,00 €. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας.