Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σήμερα γιορτάζει όλη η Γη!

Η ΓΙΟΡΤΗ
26 Ιουλίου 2024 / 10:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

26 Ιουλίου μια μέρα ξεχωριστή για την Ενημέρωση

Στην αρχή ήταν η γιορτή της Αγίας Παρασκευής και το πανηγύρι στην Πόρτα Ρεμούντα. Ήταν τότε που τα πανηγύρια στις κερκυραϊκές γειτονιές ήταν μαγνήτης για ολόκληρη την πόλη, και γιορτή ιδιαιτέρως αναμενόμενη από τα μικρά παιδιά. Τότε που η συνοικία με τους τρεις θερινούς κινηματογράφους, συγκέντρωνε κάθε Κυριακή όλη την Κέρκυρα που γέμιζε την Όαση, τον Ορφέα και βεβαίως τον Φοίνικα. Που πλημμύριζε με αστάκια/καλαμπόκια και που οι σινεμάδες είχαν δυο προβολές. Η πρώτη ήταν ακόμα μέρα και δύσκολα ξεχώριζες τι συμβαίνει στο πανί! Σ' αυτήν την την ατμόσφαιρα, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής ήταν ξεχωριστό! Τώρα μάλλον είμαστε για τα πανηγύρια...

Ύστερα ήρθε η επαναστατημένη Κούβα, 26 Ιουλίου η εθνική της γιορτή, σε ανάμνηση του θαύματος. Του απονενοημένου της επίθεσης στον αστυνομικό σταθμό της Μονκάδα, που συνελήφθη ο Φιντέλ και οι επαναστάτες για να πει στο δικαστήριο αργότερα. Η ιστορία θα με δικαιώσει! H απολογία του Φιντέλ Κάστρο στη δίκη του μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά του καθεστώτος Μπατίστα, στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ηγήθηκε 150 Κουβανών επαναστατών σε μια επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα. Ο Κάστρο, ασκούμενος δικηγόρος εκείνη την εποχή, επέλεξε να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του στη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1953. 

Κι αργότερα μπήκε στη ζωή μας η Βιβή Τρύφωνα, η καλύτερη, που μας έμαθε τα μυστικά του ραδιοφώνου στην ΕΡΤ και σήκωσε το βάρος της Ενημέρωσης σε δύσκολα χρόνια για μας και για 'κείνη. Και σήμερα γιορτάζει. Χρόνια πολλά σε όλους! Patria o muerte!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.