Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι έδειξε η διαδικτυακή ακτινογραφία της τουριστικής Ελλάδας (και των Ιονίων)

Για τις επιδόσεις του ανθρώπινου δυναμικού αξιολογήθηκαν καλύτερα τα Ιόνια νησιά, κατά το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) του 2024
ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2024
25 Ιουλίου 2024 / 10:27

Αξιολογήθηκαν χιλιάδες αναρτήσεις για το 2o τρίμηνο του 2024 με βάση την ανάλυση στοιχείων από το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα τόσο συνολικά όσο και η κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, διατήρησαν την ανταγωνιστικότητά τους, ως προς την εμπειρία επίσκεψης, με βαθμολογία υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Tο επίπεδο ικανοποίησης παρέμεινε πολύ υψηλό (Ελλάδα: 9,2 & Αθήνα: 9,1) και σημαντικά υψηλότερο από την βαθμολογία της Ευρώπης συνολικά (8,9).

Την υψηλότερη βαθμολογία είχαν η Θεσσαλία και η Δυτική Μακεδονία στο τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος.

Οι επισκέπτες προτιμούν όλο και περισσότερο να ταξιδεύουν σε περιοχές εκτός των κύριων πόλεων.

Το ανθρώπινο δυναμικό, η πολιτιστική εμπειρία, η γαστρονομία  και η εμπειρία στη θάλασσα λαμβάνουν τις υψηλότερες αξιολογήσεις.

Καταγράφεται αύξηση των συζητήσεων γύρω από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές (κυρίως τον Ιούνιο) επηρεάζοντας  τη φήμη της χώρας  και της τουριστικής εμπειρίας.

Η διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας συνεχίζει να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο θετικών συζητήσεων σε θέματα Πολιτισμού και Γαστρονομίας .

 

Η τουριστική εμπειρία ανά περιφέρεια

 

Η Θεσσαλία έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τον Πολιτισμό, ακολουθούμενη  από την Κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Η Κρήτη, προηγείται όσον αφορά την Γαστρονομία, με τα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Μακεδονία να ακολουθούν με μικρή διαφορά.

Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί ότι η Ήπειρος απέσπασε τις θετικότερες αξιολογήσεις για την εμπειρία στη θάλασσα.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, η  Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος και τα Ιόνια Νησιά είχαν την υψηλότερη βαθμολογία

Η Στερεά Ελλάδα προηγείται στις αξιολογήσεις ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής ακολουθούμενη με μικρή απόκλιση από τη Δυτική Ελλάδα.

Οι βιώσιμες δράσεις επαινέθηκαν περισσότερο στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία είναι επίσης, η περιοχή που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία για την Υγιεινή.

Αξιολόγηση της εμπειρίας ανά αγορά

Οι πέντε διεθνείς αγορές με τον υψηλότερο όγκο αξιολογήσεων στην Ελλάδα ήταν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες, ακολουθούμενοι από εκείνους από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.