Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όλγα Τσιλιμπάρη: Στις Ευρωεκλογές για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του φασισμού

Όλγα Τσιλιμπάρη
15 Μαΐου 2024 / 12:40
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της "ΑΝΤ.ΑΡ.ΣY.Α" Όλγα Τσιλιμπάρη μιλά στην "Ε" για τα διακυβεύματα της Ευρώπης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέλος της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣY.Α από 15ετίας, η Όλγα Τσιλιμπάρη είναι σταθερά παρούσα σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Έχοντας εργαστεί για 40 χρόνια στην Εκπαίδευση και δραστηριοποιηθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπαίνει τώρα στην προεκλογική μάχη για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο πλαίσιο της παρουσίασης από την "Ε" όλων των υποψηφίων του Ιονίου, μιλάει για τα μεγάλα επίδικα της παρούσας συγκυρίας.

- Πώς μπήκε η πολιτική στη ζωή σας και γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Η πολιτική, με την έννοια του ενεργού ενδιαφέροντος για τα κοινά και της μαχητικής στράτευσης στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, είναι παρούσα στη ζωή μου από τα μαθητικά μου χρόνια. Είμαι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της, το 2009. Θεωρώ ότι η καθημερινότητα του αγώνα, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας αποτελεί το ζωντανό πρόπλασμα της κοινωνίας των ελεύθερων και ίσων ανθρώπων.

Για την επαναστατική και αντικαπιταλιστική Αριστερά, οι υποψήφιοι/ες στις εκλογές και οι αιρετοί εκπρόσωποι είναι αγωνιστές/τριες του κινήματος και γι΄ αυτό εναλλάσσονται στις παραπάνω θέσεις. Σέβονται την αυτοτέλεια των εργατικών, λαϊκών και κοινωνικών αγώνων και την προτεραιότητα του απελευθερωτικού προτάγματος, χωρίς να τις υποτάσσουν σε κανενός είδους προεκλογικές και κοινοβουλευτικές σκοπιμότητες.  

- Ποια είναι η πολιτική σας πρόταση για την Ευρώπη και ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την περιοχή του Ιονίου, εφόσον πετύχετε την είσοδό σας στην Ευρωβουλή;

Ο όρος «Ευρώπη» είναι ασαφής, πολιτικά και πολιτισμικά, και, δυστυχώς, η τρέχουσα χρήση του «μυρίζει» ευρωκεντρισμό και ανοιχτό ή συγκαλυμμένο ρατσισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη συνιστούν περιφερειακές ολοκληρώσεις της εξουσίας του κεφαλαίου και, ως τέτοιες, δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά ανατρέπονται από τους αγώνες των λαών, από τα κάτω και από αριστερά. Στα πλαίσια αυτής της προοπτικής, στην καθημερινότητά μας, κινούμαστε ως προς τους θεσμούς της ΕΕ «εντός, εκτός και εναντίον», ακριβώς όπως και απέναντι στους θεσμούς του εθνικού αστικού κράτους, με αντίληψη εργατική, αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και διεθνιστική.

Επειδή δρούμε τοπικά, αλλά σκεφτόμαστε συνολικά, οι στόχοι μας είναι οι ίδιοι για τα Ιόνια, για την Ελλάδα, για κάθε χώρα και λαό: αναχαίτιση της βάρβαρης επίθεσης κεφαλαίου και κυβερνήσεων εναντίον του κόσμου της εργασίας, μαχητική αντεπίθεση για τη διατήρηση και την επέκταση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και των δημόσιων αγαθών, με ορίζοντα την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

- Η αποχή στις ευρωεκλογές είναι κάθε φορά μεγάλη. Γιατί να ψηφίσει ο Έλληνας και γιατί "ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α";

Οι εκλογές είναι μία από τις πολλές μάχες, στις οποίες κονταροχτυπιούνται η τάση της χειραφέτησης με την τάση της υποταγής. Η αποχή από τις εκλογές, και μάλιστα χωρίς επεξεργασμένο πολιτικό σκεπτικό, είναι μια μορφή υποταγής και ιδιώτευσης, που διευκολύνει τους σχεδιασμούς των κρατούντων.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία είναι πολλαπλά κερδισμένη, γιατί απαντά στα μεγάλα επίδικα της συγκυρίας, καθώς συμβάλλει:

- Στην καταδίκη των κυβερνώντων και των αντιλαϊκών πολιτικών, από όποιον πολιτικό χώρο και με όποιο προσωπείο κι αν εκφράζονται

- Στην καταδίκη του φασισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού

- Στην ανυποχώρητη μάχη για τα δημόσια αγαθά, τα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά  δικαιώματα, μακριά από λογικές αρχηγισμού και αποκλειστικότητας

- Στη βροντερή έκφραση αλληλεγγύης προς τους λαούς που μάχονται για ελευθερία και αυτοδιάθεση, με κορυφαίο παράδειγμα τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

​Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1960 στην Κέρκυρα, όπου κατοικεί μόνιμα και δραστηριοποιείται κοινωνικά και πολιτικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Εργάστηκε επί 40 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση (δευτεροβάθμια και ενηλίκων).

Σπούδασε αρχικά Ιστορία και Αρχαιολογία και αργότερα Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, έλαβε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΑΠ (Σπουδές στην Εκπαίδευση) και είναι επί πτυχίω φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, συνεργάζεται μόνιμα με το εκπαιδευτικό περιοδικό Σελιδοδείκτης στην εκπαίδευση και την κοινωνία και δοκιμάζει τις ικανότητές της στη συγγραφή βιβλίων.

Υπήρξε για χρόνια μέλος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας. Είναι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.