Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάσεις εργασίας από τον ΣΕΠΕ και την ΕΛΜΕ Κέρκυρας ενάντια στις εξετάσεις τύπου PISA

PISA
15 Μαΐου 2024 / 09:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

10 σχολεία της Κέρκυρας επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαΐου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με στάσεις εργασίας απαντούν τα δυο τοπικά Σωματεία Εκπαιδευτικών, ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας στις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε μαθητές της στ΄δημοτικού και της γ' γυμνασίου, καλώντας τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στις διαδικασίες της επονομαζόμενης «ελληνικής PISA», που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Μεταξύ των 660 δημοτικών και γυμνασίων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας(εφαρμόστηκε διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας), συμπεριλαμβάνονται και 23 σχολεία από τα Ιόνια Νησιά με τα 10 να προέρχονται από την Κέρκυρα. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Κασσιόπης, Σπαρτύλα, Άφρας, Καναλίων, Μαντουκίου και τα Γυμνάσια Αμφιπαγιτών, Καστελλάνων Μέσης, Φαιάκων, Μουσικό και 5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας.

Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν λείπουν σε τοπικό επίπεδο για τις εξετάσεις που διενεργούνται για τρίτη χρονιά φέτος, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2021 για την εκπαίδευση. Ήδη ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας έχουν κηρύξει τετράωρες και τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας αντίστοιχα για τις 22 Μαΐου, με στόχο να μπλοκαριστεί η διαδικασία και οι εξετάσεις να μην πραγματοποιηθούν.  

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε σε δυο Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας (1ο Δημοτικό Κέρκυρας, Δημοτικό Αγίου Μάρκου), μετά από ομόφωνη απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων να λάβουν μέρος στη στάση εργασίας του ΣΕΠΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στις εξετάσεις PISA, με αποτέλεσμα να μην διενεργηθούν στα σχολεία αυτά.

Η συμμετοχή πάντως των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί στο διαγωνισμό είναι υποχρεωτική και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

 

Τι υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας

 

Η εκφρασμένη θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι η «ελληνική PISA», αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών στην Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά, στα οποία εξετάζονται. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Υπουργείο, κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των συμπερασμάτων αυτών, η εκπαιδευτική πολιτική μπορεί να σχεδιάζεται στοχευμένα, βελτιώνοντας εν συνόλω τη μαθησιακή διαδικασία.

 

Γιατί αντιδρούν

 

Ωστόσο την άποψη αυτή δεν ασπάζονται τα εκπαιδευτικά σωματεία, κάνοντας λόγο ότι τέτοιου είδους εξετάσεις οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, υποβιβάζουν τη μάθηση και οδηγούν στην συρρίκνωση της διδασκαλίας σε ό,τι εξετάζεται, παραμορφώνοντας τη σχολική πραγματικότητα. Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρουν, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκόσμια, που «κατεβάζει» τον διαγωνισμό αυτό σε τόσο μικρούς μαθητές, καθώς πλην των μαθητών της γ’ γυμνασίου συμμετέχουν και παιδιά της στ΄ τάξης του Δημοτικού.

«Προασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, καθώς μέσω των εξετάσεων αυτών γίνεται κατηγοριοποίηση των σχολείων. Είμαστε η μοναδική χώρα παγκοσμίως που στις εξετάσεις αυτές συμμετέχουν μαθητές της στ’ τάξης δημοτικού. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που θα διδάσκει ολόπλευρα και δεν θα είναι εξεταστικοκεντρικό», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης.

 ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.