Δευτέρα 04.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις σχολικές μεταφορές της Κέρκυρας

Σχολικές μεταφορές
24 Nov 2023 / 12:28

Προκύπτει για μια ακόμη φορά, η ανάγκη για την δημιουργία Δημόσιου Φορέα που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

ΑΘΗΝΑ. Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα της καθυστέρησης έναρξης των μαθητικών λεωφορείων σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας το ΚΚΕ, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εσωτερικών:

Βρισκόμαστε δυόμιση μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πλησιάζοντας τις διακοπές των Χριστουγέννων, και στην Κέρκυρα υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Συγκεκριμένα έχει πραγματοποιηθεί και η δεύτερη προκήρυξη των «άγονων» δρομολογίων (οι προσφορές ανοίχτηκαν στις 9/11/2023) και από τα 37 «άγονα» δρομολόγια καλύφθηκαν τα 18 με αποτέλεσμα να παραμείνουν άλλα 19 «άγονα» δρομολόγια που εξυπηρετούν πάνω από 400 μαθητές.

Το αποτέλεσμα είναι πολλά παιδιά να δυσκολεύονται να πάνε στο σχολείο τους, οι γονείς να επιφορτίζονται με μία ακόμη υποχρέωση και άγχος, να βρίσκονται διάφορες λύσεις όταν αυτό είναι εφικτό και τελικά να χάνονται πολλές ώρες μαθημάτων.

Σε πολλές παραστάσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιήσει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων, τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ), η ενημέρωση που δίνεται ήταν ότι οι ιδιώτες που είχαν αναλάβει τα δρομολόγια των μαθητών είτε δεν ενδιαφέρονται πια, είτε μιλούν για μικρό αντίτιμο για τα δρομολόγια και δεν τους συμφέρει να τα αναλάβουν. Την κατάσταση επιβαρύνει και η τουριστική σεζόν, που συμπίπτει με την έναρξη και την λήξη της σχολικής χρονιάς, όπου σχεδόν το σύνολο των ιδιωτών - παρόχων μεταφορικών μέσων απασχολούνται σε αυτό τον τομέα.

Η προβληματική αυτή κατάσταση υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει και τα επόμενα. Επίσης, δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μόνο την Κέρκυρα αφού ίδια προβλήματα αντιμετωπίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρα. 

Προκύπτει έτσι, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη για την δημιουργία Δημόσιου Φορέα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η αγορά του αναγκαίου αριθμού οχημάτων και οι προσλήψεις οδηγών μπορούν να αξιοποιούνται όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο αλλά και για άλλες ανάγκες που προκύπτουν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρουν ώστε:

- Να επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους στην Κέρκυρα.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Παπαναστάσης Νίκος