Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παρουσία καθηγητών του University of Kentucky στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
22 Οκτωβρίου 2023 / 13:46
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα από 16 έως 20 Οκτωβρίου οι καθηγητές του αμερικανικού ιδρύματος πραγματοποίησαν σειρά σεμιναρίων, master classes, εργαστηριακών μαθημάτων και διαλέξεων, για τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Οκτώ Αμερικάνοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Kentucky βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από διετίας. 

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα από 16 έως 20 Οκτωβρίου οι καθηγητές του αμερικανικού ιδρύματος πραγματοποίησαν σειρά σεμιναρίων, master classes, εργαστηριακών μαθημάτων και διαλέξεων, για τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  (ΤΜΣ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ έγιναν δεκτοί και από τον Πρύτανη του τελευταίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο, με τον οποίον και συζήτησαν τις προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας τους. 

Ο λόγος για τους Jason Dovel (τρομπέτα), Ben Arnold (πιάνο), Bradley Kerns (τρομπόνι), Tze-Ying Wu (βιόλα), Ethan Young (βιολοντσέλο), Jacob Coleman (πιάνο), Jennifer L. Cambell (θεωρητικά της μουσικής, σύνθεση) και Elizabeth Arnold (μονωδία). Την όλη διοργάνωση της επίσκεψης και των δραστηριοτήτων τους ανέλαβε η Πρόεδρος του ΤΜΣ, Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη.

Πέραν των μαθημάτων, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου οι Jennifer Cambell και Ben Arnold πραγματοποίησαν διπλή διάλεξη με θέμα «Music and War - Music and Diplomacy». Την επομένη, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου οι καθηγητές του Kentucky έδωσαν συναυλία ("Faculty Gala Recital") στην Ιόνιο Ακαδημία με duetti και trios, όπου ερμηνεύτηκαν έργα Liszt, Brahms, Handel, Copland κ.ά.

Τέλος, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και πάλι στην Ιόνιο Ακαδημία, δόθηκε η καταληκτική συναυλία με τη συμμετοχή των καθηγητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου, αλλά και φοιτητών του ΤΜΣ (τόσο ως ερμηνευτών, όσο και ως δημιουργών) οι οποίοι παρακολούθησαν μαζί τους μαθήματα και σεμινάρια κατά τις προηγούμενες ημέρες. Συμμετείχε ακόμη ο Ιταλός καθηγητής βιολιού και βιόλας Fabrizio Scalabrin (από το Concervatorio di Music της Padova), ο οποίος επίσης βρέθηκε κατά το ίδιο διάστημα στο ΤΜΣ διδάσκοντας ως επισκέπτης καθηγητής. 

Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία του Πανεπιστημίου του Kentucky με το ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου είχε ξεκινήσει με την επίσκεψη του Καθηγητή Jason Dovel το 2021. Ακολούθησε μια δεύτερη συνάντηση το 2022 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pharos Summit, καθώς και η επίσκεψη πολλών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Kentucky το καλοκαίρι του 2023 στο πλαίσιο των σπουδών τους στο εξωτερικό, μετά από πρόσκληση της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» και του αρχιμουσικού της και καθηγητή τρομπέτας στο ΤΜΣ, Σωκράτη Άνθη.

Με τη νέα επίσκεψη των οκτώ καθηγητών του επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δύο μερών για συνεργασία σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ενώ καταρτίστηκε και σχέδιο μνημονίου συνεργασίας το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου, “η διεθνοποίηση των σπουδών προϋποθέτει την ανάπτυξη διεθνών συνεργιών, στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη του Ιονίου Πανεπιστημίου ως σημείου αναφοράς στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης και της Αμερικής.”

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».