«Cavalleria Rusticana», με υπέροχο φόντο τον Ι.Ν. του Αγ. Σπυρίδωνα (photos)
Ιδανικός σκηνογραφικά ο χώρος της σκαλινάδας - Δεν χώρεσε το τέραστιο κοινό που κατέκλυσε την Πλακάδα του Αγίου
ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το κλίμα ιδιαίτερα βαρύ από την πολύ πρόσφατη απώλεια του Επίτιμου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Κέρκυρας, Αναστάσιου (Τάσου) Καζιάνη, «ανέβηκε» η όπερα Cavalleria Rusticana του Pietro Mascagni, την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.
Η παράσταση, που έλαβε χώρα έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, αποτέλεσε μια σύμπραξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Κερκύρας και την Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo», στο πλαίσιο του έργου «JUMP» που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «INTERREG V Ελλάδα – Ιταλία». Την παράσταση διεύθυνε ο Κίμωνας Χυτήρης, ενώ τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Πέτρος Γάλλιας.
Εδώ πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος που επελέγη για την παράσταση μπορεί να φάνταζε ιδανικός από αισθητικής και σκηνογραφικής πλευράς, ωστόσο δεν μπορούσε να «εξυπηρετήσει» το πολυπληθές κοινό που ήταν αναμενόμενο να συρρεύσει σε μια τέτοια εκδήλωση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εύλογα παράπονα, καίτοι είχε προβλεφθεί ζωντανή αναμετάδοση παρακείμενα.
Στο καθαρά μουσικό σκέλος, τις εντυπώσεις κέρδισαν οι πρωταγωνιστές λυρικοί τραγουδιστές. Αναλυτικά, η διανομή των βασικών ρόλων του έργου περιλάμβανε την Βιολέτα Λούστα (ως Σαντούτσα), τον Άγγελο Σαμαρτζή (ως Τουρίντου), την Μαρισία Παπαλεξίου (ως Λόλα), την Αγγελική Καθαρίου (ως Λουτσία, μητέρα του Τουρίντου), και τον Παντελή Κοντό (ως Άλφιο). Τους πλαισίωσαν η Μαριέττα Σαββανή (γυναίκα) και ο Κωνσταντίνος Αργυρίου Ευαγγελούδης (ως νέος). Την προετοιμασία τους ανέλαβε ο Μιχάλης Παπαπέτρου. Οι δε χορωδοί της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας «San Giacomo» υποδύθηκαν τους Σικελούς κατοίκους (διεύθυνση χορωδίας: Άντονυ Ιβάνοφ, φωνητική προετοιμασία Ανδρέας Γκούσης, πιανιστική συνοδεία: Μαριλένα Ελούλ). Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Μαρία Σουρβίνου, ενώ ρόλο ειδικού συμβούλου μουσικής ερμηνείας είχε ο Άρης Χριστοφέλλης.
Την παραγωγή ανέλαβε η «Arte Atene», ενώ τη στήριξή του παρείχαν η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων και η Καθολική Αρχιεπισκοπή Κερκύρας, Ζακύνθου & Κεφαλληνίας.
Λίγα λόγια για το έργο
Η μονόπρακτη όπερα Cavalleria Rusticana είναι το έργο που ουσιαστικά κατέστησε ευρύτερα γνωστό τον Τοσκανό μουσουργό Pietro Mascagni (1863-1945). Συνετέθη το 1889, ενώ η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη στις 17 Μαρτίου 1890. Το λιμπρέτο έγραψαν οι Giovanni Targioni-Tozzetti και Guido Menasci, βασιζόμενοι στο ελαφρώς προγενέστερο ομότιτλο θεατρικό έργο του Giovanni Verga.
Το έργο διηγείται μια ιστορία αγάπης, υποψιών, ερωτικής αντιζηλίας, κρυφών σχέσεων και δίψας για εκδίκηση μεταξύ του Τουρίντου, της Σαντούτσα, της Λόλα και του πλούσιου συζύγου της, Άλφιο. Εν τέλει, οι δύο άνδρες οδηγούνται σε μονομαχία, με τον Τουρίντου τελικά να σκοτώνεται και τη μητέρα του, Λουτσία, να καταρρέει για το χαμό του. Βασικό σκηνικό όπου εκτυλίσσονται όλα αυτά, ο χώρος πέριξ του ναού ενός χωριού της σικελικής επαρχίας κατά τις ημέρες του Πάσχα, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πέραν από τα μεγάλης δραματικότητας σολιστικά μέρη των πρωταγωνιστών, δημοφιλέστατο είναι και το περίφημο ορχηστρικό intermezzo του έργου. Η όπερα αυτή του Mascagni κατέστη σύντομα αγαπητή στο ιταλικό κοινό, αλλά και πέραν των συνόρων της Ιταλίας. Αργότερα δε, μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ως ενδεικτικό της διάδοσης που έτυχε, το ότι στην Κέρκυρα η εν λόγω όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1891, δηλαδή μόλις ένα έτος μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».