Κυριακή 06.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απορίες για το στρατιωτικό δυστύχημα στην Λιβύη

ΛΙΒΥΗ
21 Σεπτεμβρίου 2023 / 17:55
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Αυτά είναι τα καίρια ερωτήματα που μου εξέφρασε ο φίλος απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Γιάννης Μπαϊρακτάρης, όταν ζήτησα την γνώμη του επί του θέματος του στρατιωτικού δυστυχήματος στην Λιβύη.

  1. Γιατί το δυστυχές συμβάν χαρακτηρίστηκε τροχαίο ατύχημα, πριν να υπάρξει πόρισμα αρμόδιας αρχής;
  2. Γιατί έπρεπε η Ελληνική βοήθεια να φθάσει 200 χιλιόμετρα μέσα στη ενδοχώρα της Λιβύης, όπου κυριαρχεί η γνωστή μετα-Καντάφι αστάθεια με την ισχυρή παρουσία ΜΙΤ, ISIS και ανεξέλεγκτων φυλάρχων, ενώ οι αποστολές άλλων χωρών περιορίστηκαν σε ακτίνα έως 40 χιλιομέτρων;
  3.  Γιατί χρησιμοποιήθηκε πούλμαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν θωρακισμένα οχήματα για τη μεταφορά του στρατιωτικού μας προσωπικού; Σχολική εκδρομή ήταν σε ένα ήρεμο τουριστικό περιβάλλον;
  4. Γιατί δεν έγινε κατόπτευση πρώτα, και μετά να ξεκινήσει η αποστολή προς τον όποιο προορισμό της;
  5. Για ποιο τροχαίο μιλάνε; Όπως όλοι είδαμε στις φωτογραφίες, στο χωματόδρομο δεν μπορεί κανέναν όχημα να αναπτύξει σε ένα τέτοιο δρόμο ταχύτητα μεγαλύτερη των 30-40 Km/h.
  6. Το τζιπ, που προπορευόταν, πού εξαφανίστηκε;
  7. Γιατί δεν υπήρχαν δορυφορικά τηλέφωνα;
  8. Ποια τοπική αρχή εγγυήθηκε για την ασφάλεια της αποστολής;
  9. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη τελικά και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.