Τρίτη 15.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κέρκυρα θα χτυπήσει η «καρδιά» της Μεσογείου από 6 έως 10 Σεπτεμβρίου

Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών
04 Σεπτεμβρίου 2023 / 18:22

Στο Διεθνές Φεστιβάλ θα συμμετέχουν αποστολές 16 χωρών της Μεσογείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, στο πλαίσιο της έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα 6-10 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή αποστολών από 16 κράτη της Μεσογείου. Η διοργάνωση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ελληνικού Εθνικόυ Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών CIOFF με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον Μορφωτικό Σύλλογο Σινιών, υπό την αιγίδα των δήμων Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας καθώς και της περιφέρειας.  

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν πέρα από τον πρύτανη ο Κώστας Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της CIOFF, η Ρενάτα Δαλιανούδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και ο Γιάννης Γαρνέλης, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σινιών. Τους ομιλούντες συντόνισε η Μαρίνα Μοσχάτ, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος,  ο οποίος επισήμανε πως η διόργανωση του Φεστιβάλ στο νησί είναι συμβατή με το χαρακτήρα της Κέρκυρας και των Επτανήσων ως σταυροδρόμι πολιτισμών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «θα έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστούμε διαπολιτισμικά και να δούμε ιδιαιτερότητες των λαών και τους τρόπους με τους οποίους η μουσική και ο χορός ως εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης έχουν συμβάλλει στη διαμορφώση των σχέσεων μεταξύ των χωρών». Έκλεισε την τοποθέτησή του με ευχαριστίες προς τους φορείς που στηρίζουν την διοργάνωση καθώς και την σημείωση ότι η σημαντικότητα της διοργάνωσης κρίνεται από το γεγονός ότι αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της CIOFF Κώστας Ιωαννίδης εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχία του Φεστιβάλ ενώ σημείωσε ότι μέσα από τη διοργάνωση εορτάζεται η 20η επέτειος από την υπογραφή της σύμβασης για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η καθηγήτρια και συγγραφέας Ρενάτα Δαλιανούδη, μίλησε για τη διοργάνωση διεθνούς επιστημονικής ημερίδας στα πλαίσια του Φεστιβάλ με τον τίτλο: «Η μουσική και ο χορός στη Μεσόγειο ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά και ως παιδεία οσμώσεων-Πολιτισμικές Χωρικότητες και Ιστορικές Χρονικότητες».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γαρνέλης, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σινιών ανέφερε πως με τη διοργάνωση αυτή ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Έκλεισε την ομιλία του με την πεποίθησή  πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός  το οποίο θα αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα για τον πολιτισμό στο νησί μας.