Δευτέρα 11.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: «Ανεπαρκής η οργάνωση του κράτους για τις φωτιές»

Εργατικό Κέντρο
28 Ιουλίου 2023 / 11:10

Να νομοθετηθεί άμεσα ο αυτόματος χαρακτηρισμός των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέες και να απαγορευτεί η δόμηση και η επιχειρηματική δραστηριότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ). Η Κέρκυρα και ολόκληρη η χώρα δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η πολιτική προστασία και ο μηχανισμός αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των ελάχιστων υπαλλήλων που συγκροτούν τις υπηρεσίες αυτές, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ανεπαρκή είναι και τα έργα αντιπυρικής προστασίας.

Συνέπεια των παραπάνω δεδομένων είναι να καταστρέφεται το περιβάλλον, να ζημιώνει ο λαός, να κινδυνεύει η περιουσία, το εισόδημα του, η σωματική ακεραιότητα και η ζωή του. Η απουσία ενός οργανωμένου κοινωνικού κράτους οφείλεται στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων για λιγότερο κοινωνικό κράτος, με μειώσεις προσωπικού και μείωση των δαπανών εξοπλισμού των κοινωνικών υποδομών.

Είναι τέτοια η κατάσταση στην οργάνωση της πολιτικής προστασία, ώστε έφτασε  στο σημείο να ταλαιπωρεί εκτός του κερκυραϊκού λαού και τους επισκέπτες, με σοβαρές  συνέπειες και στην τουριστική οικονομία.

Την ίδια ώρα είναι έντονη η αγανάκτηση του λαού σχετικά με τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών. Η  πλειοψηφία λαμβάνοντας υπ όψιν της τις ενδείξεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι φωτιές δεν προέρχονται από τυχαία γεγονότα, αλλά είναι έργο εμπρηστών με στόχο την επιχειρηματική εκμετάλλευση της γης.

Το Εργατικό Κέντρο ζητάει:

- Να νομοθετηθεί άμεσα ο αυτόματος χαρακτηρισμός των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέες και να απαγορευτεί η δόμηση και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές, ώστε να αποκλειστεί μία απ τις μεγάλες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών.

-Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, δασικής υπηρεσίας, πυροσβεστική και όπου χρειάζονται προσλήψεις για τις ανάγκες του λαού.

-Να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός της πυροσβεστικής και να αγοραστεί καινούργιος  όπου αυτό απαιτούν οι ανάγκες.

Επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες για το κράτος των καπιταλιστών και επειδή έχουμε να κάνουμε με ζήτημα ζωής και θανάτου, καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε διαρκή ετοιμότητα και σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο, να δώσουμε την μάχη συνδράμοντας στο έργο των ηρωικών πυροσβεστών,  σύμφωνα με τις οδηγίες τους.