Δευτέρα 24.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΑΣ-ΑΔΕΔΥ: Να ανακληθεί η απαράδεκτη και επικίνδυνη ΠΝΠ της κυβέρνησης της ΝΔ

ΕΚΑΒ
07 Ιουλίου 2023 / 15:20

Τα τεράστια κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων και διασώστες δεν μπαλώνονται με τέτοια μέτρα

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΑΣ-ΑΔΕΔΥ). Να ανακληθεί η απαράδεκτη και επικίνδυνη ΠΝΠ της κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των κέντρων υγείας με οδηγούς από το προσωπικό του Πυροσβεστικού σώματος, το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και οδηγούς των ΟΤΑ.

Με περισσή υποκρισία η κυβέρνηση πατώντας σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να πείσει το λαό ότι τα τεράστια κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων και διασώστες θα μπαλωθούν από τις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και από τις αποδεκατισμένες Πυροσβεστικές υπηρεσίες, από εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά επαγγελματική & επιστημονική σχέση με τη διακομιδή των ασθενών και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση  προσπαθεί να κρύψει την δρομολόγηση της παράδοσης τομέων του δημόσιου συστήματος υγείας σε ανάλογες ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και την διοχέτευση των εισφορών υγείας των εργαζομένων στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου, λέγοντας μάλιστα ότι οι διαδικασίες αυτές δεν θα τους στοιχίζει τίποτα!!!

Ταυτόχρονα εγκαινιάζει την λογική ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ως υπάλληλοι του «ενιαίου κράτους» θα καλούνται να καλύπτουν ανάγκες όπου και όσο χρειάζεται, ανεξάρτητα από το φορέα που υπηρετούν…

Αυτά επιλέγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο «αναμόρφωσης του εθνικού συστήματος υγείας», την ίδια ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της σχολής διασωστών  του ΕΚΑΒ και οι κενές οργανικές θέσεις διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων πανελλαδικά ξεπερνούν τις 700,  αντί για την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την ασφαλή διακομιδή των ασθενών, που θα έχει τη δυνατότητα παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης, για άλλη μια φορά, επικρατεί η λογική ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες υγείας είναι «κόστος» από το οποίο διαρκώς πρέπει να απαλλάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ταυτόχρονα είναι φανερό ότι η επικίνδυνη, για την υγεία των ασθενών, ρύθμιση είναι προσανατολισμένη κυρίως στην κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου την περίοδο αυτή. Αυτές είναι άλλωστε και οι προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο δεν προβλέπεται η παραμικρή χρηματοδότηση για το ΕΚΑΒ. Γι αυτό εξάλλου η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λέει προς το παρόν κουβέντα για το πως θα «μπαλώσει» τις αντίστοιχες ανάγκες στην υπόλοιπη χώρα, μιας και η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση αφορά νησιωτικού Δήμους, ορεινούς και την Κρήτη.

Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 550 διασώστες και έχουν προσληφθεί μόνο 46 μόνιμοι ενώ οι υπόλοιπες λιγοστές προσλήψεις αφορούν επικουρικό προσωπικό, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31/12/2023.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε σύγχρονα ασθενοφόρα και θαλάσσια και εναέρια μέσα καθώς και σε προσωπικό των υπολοίπων ειδικοτήτων. Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι στην Αττική από 70 ασθενοφόρα το 2011, το 2023 να επιχειρούν μόνο 45 – 50 ημερησίως ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερα στα νησιά. Δεν υπάρχει κανένα ασθενοφόρο σε Μήλος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αμοργός, ενώ σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο.

Είναι προφανές ότι κερδισμένοι από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΚΑΒ είναι οι ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων που επεκτείνουν  συνεχώς τη δράση τους, ιδιαίτερα στις δευτερογενείς μεταφορές με υπογραφές συμβάσεων με δημόσια νοσοκομεία.

Απαιτούμε πλήρη, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

  • Πανελλαδική επέκταση του ΕΚΑΒ, με ενίσχυση του με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.
  • Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
  • Προμήθεια ικανού αριθμού σύγχρονων ασθενοφόρων.