Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τριήμερο εκδηλώσεων του έργου «Αether» στην Κέρκυρα

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
10 Ιουνίου 2023 / 15:23
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το έργο διασυνοριακής συνεργασίας και στρατηγικής σημασίας «AETHER» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, διοργανώνει από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου τριήμερο εκδηλόσεων και υποδέχεται στην Κέρκυρα εκπροσώπους από την Περιφέρεια της Απουλίας, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή τους εταίρους του έργου AETHER «Alliance for the Effective Transnational Handling of Environmental Resources». Ακόμη, το παρόν θα δώσουν εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Τη Δευτέρα 12 Ιονίου, στις 10:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας, θα πραγματοποιηθεί η «Διεθνική Συνάντηση Διαβούλευσης» του έργου με θέμα την ανάπτυξη κοινών σχεδίων διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων και καταστροφών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι κοινές προκλήσεις και απειλές, που αφορούν στη διάβρωση των ακτών και τις κατολισθήσεις στις περιοχές παρέμβασης του έργου, στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Απουλίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων και συνεργατών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και εκπροσώπων και συνεργατών της Περιφέρειας Απουλίας από την Ιταλία.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη διαλόγου και η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς πολιτικής προστασίας και τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το έργο «AETHER» και τα οποία αφορούν στη διαχείριση της παράκτιας διάβρωσης, καθώς και στην προστασία των θαλάσσιων και αγροτικών οικοσυστημάτων.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 09:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Κέρκυρας, θα λάβει χώρα η τεχνική συνάντηση των εταίρων του έργου «AETHER», κατά την οποία θα συζητηθεί η πορεία των δράσεων, η συνεργασία και τα επόμενα βήματα για την επιτυχημένη υλοποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του έργου σε Ελλάδα και Ιταλία. Στο πλαίσιο της τεχνικής συνάντησης οι εταίροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν μια από τις πιλοτικές περιοχές του έργου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας, στη Λευκίμμη, η ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης με τίτλο «Διαχείριση Βιοποικιλότητας σε παράκτια και αγροτικά οικοσυστήματα». Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών ενδιαφερόμενων φορέων σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές, εστιάζοντας στις επιδράσεις της παράκτιας διάβρωσης στα θαλάσσια και αγροτικά οικοσυστήματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί επίσης από το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM-Bari), η πιλοτική δράση της Περιφέρειας Απουλίας στον Τάραντα για την εφαρμογή πρωτοκόλλων για την οικολογική ανάπτυξη της μυδοκαλλιέργειας.

Συνοπτικό Πρόγραμμα εκδηλώσεων έργου «AETHER»:
  • Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023- «Διεθνική Συνάντηση Διαβούλευσης» (ώρα: 10:00 π.μ., αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας)
  • Τρίτη 13 Ιουνίου 2023- «Τεχνική Συνάντηση εταίρων έργου» (ώρα 09:30 π.μ., αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Κέρκυρας)
  • Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023- Ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης :«Διαχείριση Βιοποικιλότητας σε παράκτια και αγροτικά οικοσυστήματα» (ώρα 10:45, ΚΠΕ Κέρκυρας, Λευκίμμη)
Το έργο διασυνοριακής συνεργασίας και στρατηγικής σημασίας «AETHER» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020 στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.