Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οχτώ σύλλογοι αναλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλία για ένα Βίδο ανοιχτό σε όλους

Βίδο
09 Ιουνίου 2023 / 14:49

Η εξόρμηση στην καταπράσινη νησίδα θα γίνει την Κυριακή 11 Ιουνίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις γνωριμίας, καταγραφής προβλημάτων, καθαρισμού, ενημέρωσης και συζήτησης για το μέλλον του Βίδο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρωτοβουλία για την εγκατάλειψη του Βίδο, αναλαμβάνουν οχτώ Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, οι οποίοι διοργανώνουν από κοινού επίσκεψη στη νησίδα την Κυριακή 11 Ιουνίου απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την τοπική κοινωνία να λάβει μέρος.

Στόχος η καταπράσινη νησίδα να αποτελέσει και πάλι ένα ανοιχτό και φιλόξενο μέρος για τους Κερκυραίους ως αναπόσπαστο τμήμα της παλιάς πόλης με την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων, του εντευκτηρίου-αναψυκτηρίου, την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το δημοτικό καΐκι που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπρόσωποι των Συλλόγων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εγκατάλειψη της νησίδας και τον αποκλεισμό των Κερκυραίων, ζητώντας να αξιοποιηθεί και πάλι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ως χώρος αναψυχής και κατασκηνώσεων.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων και Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Βίδο» Γιάννης Κούρκουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο τι μεσολάβησε ώστε η νησίδα να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου. Φτάνοντας στο σήμερα αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση με την παραχώρηση του εστιατορίου, το 2019, μέσω δημοπρασίας, στο ΙΚΟΣ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ξεκινάμε τώρα ένα αγώνα ώστε πάση θυσία να παύσουν οι επεμβάσεις της επιχείρησης αυτής και να καταγγελθεί η σύμβαση. Σε 1,5 χρόνο λήγει. Να προετοιμαστεί από τώρα μια προσπάθεια που να έχει αποκατάσταση των πραγμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος και πως θα παροτρυνθεί ο κόσμος να επισκέπτεται την νησίδα. Γι’ αυτό διοργανώνουμε αυτή την εξόρμηση, όπου οι Σύλλογοι θα ζητήσουν και τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Δήμου», ανέφερε ο ίδιος.

Το Βίδο πτυχή της πόλης

Ο γραμματέας Κώστας Παυλίδης τόνισε ότι ο σκοπός του Συλλόγου είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του νησιού αλλά και να συνεχίσει να είναι πτυχή της πόλης. Σημείωσε ότι η πρόσβαση στο Βίδο πρέπει να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη για όλους θέτοντας τα ζητήματα της προστασίας, της ασφάλειας και της καθαριότητα του νησιού, ώστε να γίνει πάλι χώρος αναψυχής και κατασκηνώσεων.

«Η αλλαγή της φυσιογνωμίας του Βίδο τα τελευταία χρόνια, η κατάργηση των κατασκηνώσεων, ο αποκλεισμός του νησιού με το καΐκι να μη λειτουργεί, ο έμμεσος αποκλεισμός των Κερκυραίων από το νησί και μία λογική «private island» μας κάνουν να ανησυχούμε πάρα πολύ. Ο Σύλλογος έχει κατά καιρούς συναντηθεί με τους αρμόδιους αλλά δυστυχώς οι υποσχέσεις έχουν μείνει στον αέρα. Ζητάμε από τη δημοτική αρχή και όλους τους δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις να προστατέψουν το Βίδο που είναι μια πλούσια κληρονομιά για τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Παυλίδης σημειώνοντας ότι το επίμαχο είναι να ανοίξει το Βίδο για όλους και να ξανασυνδεθεί η κοινωνία με το νησί και όλες τις δραστηριότητες.

Γ. Ραιδεστινός: Επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις μας

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ραιδεστινός τόνισε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τον «Αίολο» διότι για μια ακόμη χρονιά δεν έχει ξεκινήσει η γραμμή με το δημοτικό καΐκι. «Δυστυχώς οι επιφυλάξεις μας για το καΐκκι επαληθεύθηκαν. Σήμερα το καΐκι είναι ακόμα στο καρνάγιο και εκπλήσσομαι με την ευκολία που η δημοτική αρχή δίνει υποσχέσεις για την έγκαιρη δρομολόγησή του», ανέφερε ο ίδιος. Όπως είπε στη δράση θα προσκληθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ώστε να έχουν επίγνωση της εικόνας στη νησίδα.

Ερωτηθείς από την «Ε» για την εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στο νησί, ανέφερε ότι βάσει αυτοψίας του Συλλόγου την περασμένη Δευτέρα η εικόνα είναι επιεικώς τραγική. «Ελπίζω να καταφέρουν να τα φτιάξουν. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γι’ αυτό και εκτιμώ ότι το άλλοθι της δημοτικής αρχής για την λειτουργία των κατασκηνώσεων θα είναι ότι δεν θα βρει και πάλι προσωπικό. Κανείς δεν περιμένει πότε ο Δήμος Κ. Κέρκυρας θα θυμηθεί να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό για εργασία μόνο δυο μηνών. Αυτά έπρεπε να γίνουν καιρό πριν. Ελπίζω να διαψευστώ και να λειτουργήσουν και οι κατασκηνώσεις και η δημιουργική απασχόληση», ανέφερε ο κ. Ραιδεστινός.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας Κώστας Καλούδης, ο Σύλλογος έχει αναλάβει δράση καθαρισμού των ακτών στο Βίδο και διαχείρισης των απορριμμάτων που θα συγκεντρωθούν ώστε να γίνει διαλογή στην πηγή.

Τέλος ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης κ. Πέτρου κάλεσε τον κόσμο να λάβει μέρος στην εξόρμηση της Κυριακής τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το Βίδο αποτελεί στενό μέρος του πυρήνα της παλιάς πόλης.


Τα δρομολόγια

Τα δρομολόγια αναχώρησης προς το Βίδο με το «Αίολος» θα εκτελεστούν τις ώρες 12.30 μ.μ., 4.30 μ.μ., 8 μ.μ., ενώ τρία θα είναι και τα δρομολόγια της επιστροφής (4 μ.μ., 7.30 μ.μ., 10 μ.μ.).

Η επίσκεψη στο Βίδο περιλαμβάνει δράσεις γνωριμίας, καταγραφής προβλημάτων, καθαρισμού, ενημέρωσης, μουσικής εκδήλωσης και συζήτησης για το μέλλον του Βίδο. Η επίσκεψη στη νησίδα διοργανώνεται από τον Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης του Βίδο «Οι Φίλοι του Βίδο», Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Σύλλογο San Giacomo, Άλσους Γαρίτσας, Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης της Δασιάς, Σύλλογο Φίλων και Προστασίας Περιοχών Natura 2000 Νότιας Κέρκυρας και τον Σύνδεσμο Ελληνοσερβικής Φιλίας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ