Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έναρξη λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
07 Ιουνίου 2023 / 17:37
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές, και να ενημερώνονται, ερχόμενοι σε τακτικότατη και συνεχή επαφή με τους Δικηγόρους τους"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα βρέθηκε η αν. Διευθύντρια του Κτηματολογίου όλης της Ελλάδος κ. Δήμητρα Μπίθα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αυτής, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας το μεσημέρι της Τετάρτης 07/06.

Η κ. Μπίθα βρέθηκε στην Κέρκυρα για να προετοιμάσει την έναρξη λειτουργίας του νέου Κτηματολογικού Γραφείου (ΚΓ) Ιονίων Νήσων.

Το νέο Κτηματολογικό Γραφείο (με έδρα την Κέρκυρα) εντάσσεται στα 17 νέα ΚΓ που ιδρύονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ ιδρύονται ταυτόχρονα και 75 Υποκαταστήματα. 

Σε πρώτη φάση η κ. Μπίθα ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν τα Υποθηκοφυλακεία Κέρκυρας & Επιλιμνίων άμεσα και με την συγχώνευση τους θα δοθεί έναρξη στην λειτουργία του νέου ΚΓ. Προβλέπεται να λειτουργήσει άμεσα με αν. Προϊσταμένη την σημερινή Υποθηκοφύλακα Επιλιμνίων κ. Σούλα Τσιρώνη - Νικοπούλου. 

Αναμένεται η τοποθέτηση της νέας οριστικής Προϊσταμένης του ΚΓ, η οποία, αφού κατέληξε ο σχετικός διαγωνισμός, υπογράφει σχετική σύμβαση και θα τοποθετηθεί εντός περίπου 2 μηνών.
 
Τα περιφερειακά Υποθηκοφυλακεία (πλην του Επιλιμνίων), θα διατηρηθούν ως Αρχειοφυλακεία σε μια μεταβατική φάση, όμως το πρωτόκολλο θα τηρείται στην πόλη της Κέρκυρας στο κεντρικό ΚΓ. 

Η προοπτική είναι τα περιφερειακά Αρχειοφυλακεία να καταργηθούν εντός 2-3 ετών και να συγχωνευτούν πλήρως στο ΚΓ. 

Το ΚΓ Ιονίων Νήσων θα συνεχίσει, προς ώρας, να στεγάζεται στην θέση «ΠΑΛΛΑΔΑ» Κέρκυρας και θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του, για να υποδεχθεί αρχικά το αρχείο του Επιλιμνίων και ακολούθως των υπολοίπων Υποθηκοφυλακείων.   

Το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας, αλλά και διαδικτυακά, σεμινάριο υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, αφού προβλέπεται να λειτουργήσει με αυτόν το τρόπο το ΚΓ σε οριστική μορφή. Επίσης θα εκπαιδευτεί καταλλήλως και άμεσα όλο το προσωπικό του ΚΓ.

Οι υπάλληλοι των Υποθηκοφυλακείων θα απορροφηθούν από το ΚΓ το οποίο πλέον θα αποτελείται από 3 Τμήματα:

α) Το Διοικητικό

β) Το Νομικό και 

γ) Το τεχνικό 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσε στην κ. Μπίθα τα εξής ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας:

Α) Καλή, κατατοπιστική, ενημερωτική και φιλική εξυπηρέτηση από μεριάς του προσωπικού του ΚΓ απέναντι στους Δικηγόρους της Κέρκυρας. Η κ. Μπίθα το εγγυήθηκε και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει συνεχής εποπτεία από την Ελληνικό Κτηματολόγιο σε κάθε ΚΓ, όπως και της Κέρκυρας. 

Β) Να ενεργούνται οι πράξεις και να παραλαμβάνονται τα έγγραφα στην κεντρική έδρα του ΚΓ, ακόμα και όταν αφορούν Αρχειοφυλακείο της περιφέρειας της Κέρκυρας. Η κ. Μπίθα απάντησε ότι είναι εφικτό και θα προσπαθήσει να λειτουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο.

Γ) Τι θα γίνει με το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης μεγαροσήμων και της μη αποδοχής των αποϋλοποιημένων μεγαροσήμων από τα περιφερειακά Υποθηκοφυλακεία, καθώς και του τρόπου πληρωμών των πράξεων. Η κ. Μπίθα ανέφερε ότι με την έναρξη λειτουργίας του ΚΓ δεν θα απαιτούνται Μεγαρόσημα, ενώ όλες οι πληρωμές προς το ΚΓ θα διενεργούνται αποκλειστικά με POS.

Η συνάντηση έληξε με την διαβεβαίωση της τακτικής και συνεχούς επαφής της Διεύθυνσης του Κτηματολογίου Ελλάδος με τον ΔΣΚ, για όλα τα ζητήματα.
 
Κλείνοντας, ο Δικηγορικός Σύλλογος ανέφερε μέσω της ανακοίνωσής του ότι: «Εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, με τη σειρά μας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους μας και τους συμπολίτες μας ότι θα παρέχουμε άμεση και πλήρη ενημέρωση, ειδικά για τα ζητήματα αυτά που αφορούν τον τόπο μας. Αφού η οικοδόμηση ενός σωστού και άρτιου Κτηματολογίου, σε μια περιοχή με τόσο αγοραστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, όπως η Κέρκυρα, είναι το «Α» και το «Ω». 
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές, και να ενημερώνονται, ερχόμενοι σε τακτικότατη και συνεχή επαφή με τους Δικηγόρους τους».
  
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.