Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Κέρκυρας για παραλία Δασιάς

ΚΚΕ Κέρκυρας
03 Ιουνίου 2023 / 13:03

"Από την επέκταση όμως της επιχειρηματικής δράσης σε παραλίες και αιγιαλό, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και της αλλαγής χρήσης της γης, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Μόνο με τον αγώνα συλλόγων και κατοίκων μπορεί να μπει φρένο στην  ασύδοτη δράση της Εταιρείας IKOS στην περιοχή της Δασιάς.
Σε αυτόν τον αγώνα δήλωσαν την στήριξή τους υποψήφιοι βουλευτές και εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Περιφέρειας, συμμετέχοντας και χαιρετίζοντας  στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται, η τσιμεντοποίηση μιας πανέμορφης περιοχής,  η επιχείρηση αποκλεισμού της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, η ασύδοτη δράση της Εταιρείας IKOS, αποκαλύπτει:
  • τη γενικότερη πολιτική αντίληψη των αστικών κομμάτων για τις επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας,
  • την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων της εταιρείας από τη Δημοτική Αρχή Κεντρικής Κέρκυρας και την Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων,
  • ότι κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις, «εργάστηκαν» σκληρά και επίμονα για την ιδιωτικοποίηση - παραχώρηση της έκτασης.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις,  εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου με σειρά νόμων, τροπολογιών και υπουργικών αποφάσεων. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει την υπογραφή τους στο έγκλημα: 

Με τους «αναπτυξιακούς» νόμους και τα «ειδικά χωροταξικά», όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ξηλώνουν βήμα το βήμα ακόμα και τους πιο στοιχειώδεις περιορισμούς, αφαιρούν και τα πιο υποτυπώδη εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης σε δάση και αιγιαλούς, στο έδαφος της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης.

Με τους νόμους για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, δίνονται  νέες «διευκολύνσεις» για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε επενδυτές προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να κάνουν «πάρτι» με την εκμετάλλευση του αιγιαλού.

Με fast track διαδικασίες και με απευθείας αναθέσεις, για την διευκόλυνση των  επενδυτών, δίνονται στα «σαγόνια» επιχειρηματικών ομίλων παραλίες, θάλασσες, ποταμοί, λίμνες, αιγιαλοί, λιμνοθάλασσες, μοναδικά οικοσυστήματα.

Με ενισχύσεις από τις κρατικές επιδοτήσεις, τις φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, τις εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και την μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, τροποποίησε προς το χειρότερο τους ήδη κατάπτυστους νόμους των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων (ν. 4607/2019 του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), κατοχυρώνοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μελλοντικών επενδυτών να χτίζουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

 Όλα τα παραπάνω σερβίρονται από την Κυβέρνηση και τους ομογάλακτους τοπικούς άρχοντες, ως «μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας», «διευκόλυνσης των επενδύσεων», «ανάπτυξη», «εξωστρέφεια», «τουριστικό αποτύπωμα», «νέες θέσεις εργασίας»  και άλλα καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

Από την επέκταση όμως της επιχειρηματικής δράσης σε παραλίες και αιγιαλό, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και της αλλαγής χρήσης της γης, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει.

Στις περίκλειστες παραλίες των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών ομίλων η πρόσβαση για το λαό είναι απαγορευμένη, αφιλόξενη ή πανάκριβη και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν με τις γνωστές άθλιες εργασιακές σχέσεις του Επισιτισμού - Τουρισμού. Ταυτόχρονα πλήττονται οι μικροί επαγγελματίες στο Εμπόριο και τον Επισιτισμό, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής.

Παρά λοιπόν τις όποιες σημερινές αντιπολιτευτικού χαρακτήρα κορόνες, και τα κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να κρυφτούν οι ένοχοι που έδωσαν «γη και ύδωρ» στον όμιλο Ανδρεάδη, στερώντας τον χώρο από τον λαό της περιοχής και συνολικά της Κέρκυρας. Δεν μπορεί να κρυφτεί η ένοχη πολιτική που υπερασπίζεται τα κέρδη σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ο λαός μπορεί να δώσει την απάντηση οργανώνοντας την αντεπίθεσή του, κόντρα στους μεγάλους ενόχους καταδικάζοντας με την ψήφο του τα κόμματα που ευθύνονται, δυναμώνοντας  τους συλλογικούς του αγώνες και ενισχύοντας το ΚΚΕ τη μοναδική δύναμη αντιπολίτευσης από την σκοπιά των συμφερόντων του λαού.

ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

03/06/2023