Σάββατο 30.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία του Θ. Πυλαρινού στην Αναγνωστική Εταιρεία

Αναγνωστική Εταρεία
02 Ιουνίου 2023 / 17:58

Η Αναγνωστική Εταιρία, με τη διάλεξη του Ομ. Καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινού, εγκαινιάζει τις επετειακές εκδηλώσεις της για τη συμπλήρωση εκατό ετών από την εκδημία του λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη

ΚΕΡΚΥΡΑ (Αναγνωστική Εταιρεία). Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923),  σας προσκαλεί στην ομιλία  του Ομ. Καθηγητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Θεοδόση Πυλαρινού με τίτλο: «Το πεπρωμένο στο αφηγηματικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη»
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.
  
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube:
 
https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ
 
Λίγα λόγια για την ομιλία:
 
Η Αναγνωστική Εταιρία, με τη διάλεξη του Ομ. Καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινού, εγκαινιάζει τις επετειακές εκδηλώσεις της για  τη συμπλήρωση εκατό ετών από την εκδημία του λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923), ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας και μάλιστα διετέλεσε Γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής της, κατά τα έτη 1898-1900.

Ο Ντίνος Θεοτόκης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα των επτανησιακών και γενικότερα των ελληνικών γραμμάτων. Γαλουχήθηκε στην αστική κερκυραϊκή κοινωνία  του τέλους του 19ου αιώνα και στη συνέχεια συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πνευματικό γίγνεσθαι, με θαυμαστή αφομοιωτική και δημιουργική ικανότητα, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει επί της ουσίας την κερκυραϊκή του ταυτότητα και το όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που τον διέκρινε.

Σχετικά με το θέμα της διάλεξης, ο κ. Πυλαρινός σημειώνει τα εξής: «Αν ο Έρωτας και το Χρήμα αποτελούν τους πρωταγωνιστές στο πεζογραφικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, εκείνη που κινεί μυστικά τα νήματα της δράσης, που ρυθμίζει την πλοκή και καθορίζει τη μορφή της λύσης – δραματική, σε κάθε περίπτωση –, είναι η ανθρώπινη μοίρα· το άδηλο πεπρωμένο, στα δίχτυα του οποίου, εξουθενωμένοι και ανίσχυροι, εμπλέκονται αδιέξοδα οι ήρωές του. Ιδίως στα μυθιστορήματά του, τα οποία, τηρουμένων των αναλογιών, ενέχουν τα συστατικά της αρχαίας τραγωδίας, η μοίρα έχει τον τελευταίο λόγο, δικαιώνοντας όσους τηρούν τα νενομισμένα και εκμηδενίζοντας εκείνους, οι οποίοι, αλαζονικά και αυθαίρετα, υπερβαίνουν τα όρια». 
 
Σύντομο βιογραφικό του Ομ. Καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινού.
 
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι Ομότιμος Καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών του αναφέρεται στην Επτανησιακή Σχολή, την Κυπριακή Λογοτεχνία, τον περιοδικό Τύπο και τη Γενιά του 1970.

Πολυγραφότατος, με πολυσχιδές και πρωτότυπο ερευνητικό έργο, φώτισε άγνωστες πτυχές της νεοελληνικής κι ειδικότερα της επτανησιακής λογοτεχνίας.
Συνεργάστηκε σε πολλά λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά, επετηρίδες και συλλογικούς τόμους, δημοσιεύοντας δεκάδες άρθρα, μελέτες και επιστημονικές κριτικές.

Είναι μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας και υπήρξε για χρόνια δραστήριο μέλος και επί σειρά ετών  Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών - Μουσείου Σολωμού.