Τρίτη 03.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών «σβήνει» 30 κεράκια και το γιορτάζει

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
01 Ιουνίου 2023 / 09:35

Πολλοί απόφοιτοί του διαπρέπουν ακολουθώντας ακαδημαϊκές καριέρες σε εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τριάντα κεράκια «σβήνει» τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (2022 – 2023) το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, τον Οκτώβριο του 1992.
 
Από τότε μέχρι και σήμερα η πορεία του είναι ανοδική, καταφέρνοντας μάλιστα να κατακτήσει τη φήμη του πιο αναγνωρίσιμου ελληνικού ανώτατου μουσικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στο εξωτερικό.

Πρόσφατα μάλιστα το προπτυχιακό του πρόγραμμα πιστοποιήθηκε από την ΕΘΑΑΕ (Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης) ως προς το επίπεδο 7 (integratedMaster) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων επιβεβαιώνοντας την υψηλή αξία του, το ερευνητικό, καλλιτεχνικό και διδακτικό του έργο σε όλους τους τομείς, τη διεθνή του απήχηση, όπως και τον φοιτητοκεντρικό του χαρακτήρα. 
 
Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια (από το 2017 έως το 2022), το Τμήμα παρουσιάζει μία εντυπωσιακή εξέλιξη όσον αφορά την πανελλήνια κατάταξή του μεταξύ των ομοειδών Τμημάτων σε σχέση με τη βάση εισαγωγής.

Όπως επισημαίνει στην «Ε » η Πρόεδρος του ΤΜΣ, καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, τα  δυο τελευταία χρόνια έφτασε να είναι το Τμήμα με τη δεύτερη υψηλότερη βάση εισαγωγής από τα πέντε συνολικά Τμήματα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα ήταν το μόνο Τμήμα Μουσικών Σπουδών που λειτουργούσε σε περιφερειακό πανεπιστήμιο. Το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος, 2022-23, από το σύνολο των 107εισακτέων του, οι 68 το δήλωσαν ως πρώτη επιλογή και οι 39 ως δεύτερη.



Ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου
 
Το πρόγραμμα σπουδών του, συνιστά μοναδικό συνδυασμό Πανεπιστημίου και Μουσικής Ακαδημίας. «Έχουμε τρεις θεσμοθετημένες κατευθύνσεις (Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση και Μουσικές Επιστήμες) και χορηγούμε πλέον ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integratedmaster) επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σε καθεμία από τις τρεις κατευθύνσεις σπουδών που προσφέρουμε», εξηγεί η κ. Σιώψη και προσθέτει: 

«Στόχος του Τμήματός μας είναι να εξελίσσεται, και να ευθυγραμμίζεται εξελικτικά με τη δυναμική του επιστημονικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, να ενισχύει την κινητικότητα διδασκόντων και διδασκομένων, όπως και τους οργανικούς δεσμούς τους, να καλλιεργεί την αίσθηση κοινής ταυτότητας και κουλτούρας και, προπαντός,  να ενισχύει τον φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα της μαθησιακής διαδικασίας. Παράλληλα, βέβαια, να ενδυναμώνει διαρκώς την εξωστρέφεια και το ρόλο του σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και να ενισχύει επικοινωνιακά την προβολή του έργου και των επιτευγμάτων του. Προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις κινούμαστε διαρκώς και συστηματικά».
 
 




Αυλαία με εορταστικό τριήμερο


Με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του,  ποίκιλλες δράσεις και εκδηλώσεις εκτυλίχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο η κορύφωσή τους θα συμπυκνωθεί σε ένα εορταστικό επετειακό τριήμερο από σήμερα (01/06) έως και το Σάββατο (03/06) στην Ιόνιο Ακαδημία με ποικίλες μουσικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμπράξουν ουσιαστικά καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι.
 
«Ο εορτασμός των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Τμήματός μας είναι μια καλή αφορμή να κάνουμε μια αναδρομή στα πολλά και ποικίλα τεκταινόμενά του, κυρίως γιορτάζοντας αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και παράλληλα να δομήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο στον χώρο μας, για να ισχυροποιήσουμε περισσότερο την παρουσία μας στην τριτοβάθμια μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο», σχολίασε η κ. Σιώψη.


 
Διεθνείς συνεργασίες
 
Η εξωστρέφεια είναι ένας τομέας που έχει επενδύσει το ΤΜΣ. Εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο διεθνών συνεργασιών και φροντίζει να εκπροσωπείται στα πιο σημαντικά διεθνή φόρα, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τόσο στα προγράμματα σπουδών, όσο και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας σε σχέση με τις μουσικές σπουδές.
 
Εξάλλου, ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του είναι και η προσφορά διεθνοποιημένων μουσικών σπουδών στην Ελλάδα μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλων συνεργειών, με στόχο την ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς στην ακαδημαϊκή έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου. Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ίδρυση του Μεσογειακού Δικτύου για τη Μουσική.



Μάλιστα από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 μέχρι και σήμερα, το ΤΜΣ έχει φιλοξενήσει πάνω από 250 επισκέπτες καθηγητές πανεπιστημίων και ακαδημιών του εξωτερικού, που ισοδυναμούν περίπου με 12 καθηγητές ανά ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα, το 30% των διδασκόντων του  (κατά μέσο όρο) επισκέπτονται ετησίως αντίστοιχα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.
 
Οι απόφοιτοι

Η συνεισφορά του Τμήματος στο ακαδημαϊκό «γίγνεσθαι» είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλοί απόφοιτοί του διαπρέπουν ακολουθώντας ακαδημαϊκές καριέρες σε εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξίσου σημαντική, σύμφωνα με την κ. Σιώψη είναι και η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της λεγόμενης «δημιουργικής βιομηχανίας» (creativeindustry), η οποία παρά το συνολικά αρνητικό οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών, βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΗ