Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έτσι θα γίνει μετά την ανάπλαση η παραλιακή ζώνη από Τσάκι μέχρι Μεσογγή

ΑΝΑΠΛΑΣΗ
30 Μαΐου 2023 / 09:54

Η περιοχή θα αλλάξει άρδην, διευκολύνοντας εξολοκλήρου την μετακίνηση των πεζών μέσα από μια ασφαλή και όμορφη διαδρομή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ριζική αλλαγή στη σημερινή εικόνα, κατά μήκος της παραλίας από τη θέση «Τσάκι» Μπενιτσών μέχρι τη Μεσογγή, θα επιφέρει η επικείμενη ανάπλαση που δρομολογεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο συγκεκριμένο τμήμα της νότιας Κέρκυρας.

Εφόσον τελικά ο σχεδιασμός πάρει «σάρκα και οστά», καθώς το έργο ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί, η περιοχή θα αλλάξει άρδην, διευκολύνοντας εξ' ολοκλήρου την μετακίνηση των πεζών μέσα από μια ασφαλή και όμορφη διαδρομή.






ΠΡΙΝ


ΜΕΤΑ


Η ανάπλαση περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίου  πλάτους 1 μ. σε όλο το
μήκος της παρέμβασης, περίπου 3,2 km, ώστε να οριοθετηθεί η παραλία από τον χώρο κυκλοφορίας και να δημιουργηθεί ασφαλής ζώνη κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων και εμποδιζομένων ατόμων κατά μήκος της παραλίας.



Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία χώρων αναψυχής με κιόσκια, παγκάκια και χώρους στάθμευσης, οι οποίοι διαχωρίζονται από τη λωρίδα περιπάτου και αναψυχής με γραμμική φύτευση θάμνων.



Ειδικότερα, κατά μήκος της διαδρομής προβλέπονται περιοχές στάσης - θέας λωρίδες φύτευσης, καθιστικά από σκυρόδεμα ή λιθοδομή με ξύλο, πέργκολες (ελαφρές κατασκευές) με αναρριχώμενα, προστατευτικά στηθαία και λειτουργικός φωτισμός.





Επίσης προβλέπεται διαγράμμιση της επαρχιακής οδού και τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος (μάτια γάτας) και ανακλαστήρων στηθαίου σε τμήματα και θέσεις όπου απαιτείται αυξημένη προσοχή,  πληροφοριακές πινακίδες για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και καλάθια αχρήστων.

Ο σχεδιασμός αναδεικνύει το τοπίο, αξιοποιώντας την πλούσια βλάστηση με κατάλληλες χαράξεις των διαδρομών, ενώ παράλληλα την εμπλουτίζει, όπου απαιτείται, με φυτικά είδη προσαρμοσμένα στις παραθαλάσσιες συνθήκες.

Εν αναμονή της προγραμματικής

Το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης της τουριστικής ζώνης από τη θέση «Τσάκι» Μπενιτσών μέχρι την Μεσογγή επί της επαρχιακής οδού Κέρκυρας-Λευκίμμης, θα εκτελεστεί με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ» που αναμένεται το προσεχές διάστημα. Η προγραμματική σύμβαση έχει διάρκεια 36 μήνες από την υπογραφή της, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.
 
Ο «ΕΥΔΗΜΟΣ», θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για λογαριασμό της Περιφέρειας που θα είναι ο κύριος του έργου. Η επίβλεψη, η δημοπράτηση, η ανάδειξη του αναδόχου που θα προχωρήσει την εκτέλεση του έργου θα γίνει αποκλειστικά από τον «ΕΥΔΗΜΟ». Το έργο μάλιστα θα πρέπει να έχει δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να μην χαθούν οι πιστώσεις για την κατασκευή του.

Μ. Ορφανουδάκης: Το καλοκαίρι η δημοπράτηση

Σημειώνεται ότι το έργο που θα δημοπρατηθεί με διεθνές ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, λόγω του προϋπολογισμού του, έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 5.900.000 ευρώ.

«Το έργο αυτό θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η διαδικασία από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι και την συμβασιοποίηση διαρκεί από 7-9 μήνες. Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή πεζοδρομίου πλάτους 1 μ. σε όλο το μήκος της παρέμβασης, περίπου 3,2 km, ώστε να οριοθετηθεί η παραλία από τον χώρο κυκλοφορίας και να δημιουργηθεί ασφαλής ζώνη κυκλοφορίας πεζών κατά μήκος της παραλίας και ταυτόχρονα η δημιουργία χώρων αναψυχής», ανέφερε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης.

Η ιδέα

Η ιδέα για την ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματα έρχεται από το παρελθόν. Η αρχιτεκτονική μελέτη συντάχθηκε το 2013 από το δήμο Κερκυραίων, ωστόσο ο σχεδιασμός στην πορεία ατόνισε. Η υπόθεση ανασύρθηκε από την Περιφέρεια το 2019 με την ένταξη της πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ