Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς επηρεάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα τις τοπικές υποψηφιότητες για την αυτοδιοίκηση στην Κέρκυρα

Εκλογές
23 Μαΐου 2023 / 10:08

Μιλούν στην «Ε» η Ρόδη Κράτσα, η Μερόπη Υδραίου και ο Στέφανος Πουλημένος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη - θρίαμβο, με ποσοστό 40,79% και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να παγιώνεται στις 20,72 μονάδες, αναδείχθηκε η ΝΔ. Η εκλογική αναμέτρηση βεβαίως δεν έχει τελειώσει, καθώς ετοιμάζονται να στηθούν και δεύτερες κάλπες, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζουν τις τοπικές υποψηφιότητες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Την άποψή τους καταθέτουν στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και ο Στέφανος Πουλημένος που κατέρχονται ως υποψήφιοι στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου με την μεν πρώτη να διεκδικεί την ανανέωση της θητείας της στην ΠΙΝ έχοντας λάβει ήδη την επίσημη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη και την κ. Υδραίου όπως και τον κ. Πουλημένο να διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο του κεντρικού Δήμου.

Ρόδη Κράτσα: Ισχύει και για τις Περιφέρειες

Το μήνυμα των εκλογών είναι ότι οι πολίτες επιθυμούν καθαρό όραμα και πρόγραμμα και συνέχεια στο έργο και το πρόγραμμα. Η πολιτική ιστορία διδάσκει ότι αυτό που ισχύει για τη χώρα ισχύει και για τις Περιφέρειες που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην συνοχή. Για την Περιφέρειά μας το μήνυμα αυτό είναι ηχηρό, γιατί ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει και προβλέψει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά του 2030 θα το υλοποιήσει με την σημερινή Περιφερειάρχη.

Μερόπη Υδραίου: Θα κριθεί ποιοι έχουν τις ικανότητες

Οι πολίτες αποφάσισαν ποια κυβέρνηση και ποιον Πρωθυπουργό θέλουν. Αναμφίβολα η απόφαση τους αυτή παράγει πολιτικά αποτελέσματα, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές συνδέονται και αυτές με πολιτικά μηνύματα αλλά δεν έχουν μόνο κομματικά χαρακτηριστικά.

Τον Οκτώβριο θα αποφασίσουμε για το Δήμο μας, θα κριθεί ποιοι άνθρωποι έχουν έργο αλλά και σχέδιο για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και τα Διαπόντια Νησιά. Θα κριθεί ποιοι έχουν τις ικανότητες αλλά και τις δυνατότητες να σχεδιάσουν και να εντάξουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργα που θα κάνουν πιο όμορφη, πιο σύγχρονη την Κέρκυρα.

Η δική μου αντίληψη για τις δημοτικές εκλογές αποτυπώνεται στην ανθρωπογεωγραφία των συνεργατών μου και των στελεχών της παράταξης μας. Είμαστε μια πολυσυλλεκτική παράταξη, με ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Το δικό μας μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν. Αυτά αναζητούμε κάθε φορά.

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος: ο δρόμος της συνεργασίας, της συνένωσης όλων των ικανών και δημιουργικών ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο μας. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η αγάπη μας για την Κέρκυρα.»

Στέφανος Πουλημένος: Διαφορετικά κριτήρια στην αυτοδιοίκηση 

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαίου ανέδειξαν, και τοπικά, παραμέτρους που έχουν ενδιαφέρον και για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κέρκυρα εξέπληξε ακόμη και τους πρωταγωνιστές των εκλογών, νικητές και ηττημένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τοπικός εκπρόσωπος κόμματος «έβλεπε» ως πιθανή και την κατάκτηση δεύτερης έδρας στο νομό, ενώ τελικά κατέγραψε απώλεια 14 μονάδων στην εκλογική του δύναμη. Το μεγάλο ποσοστό αποχής που ξεπέρασε το 40% είναι πλέον μόνιμο στοιχείο των εκλογικών αναμετρήσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και το γεγονός αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις τοπικές εκλογές.

Είναι πλέον ολοφάνερη η αδυναμία των κομματικών μηχανισμών να επηρεάσουν ή πολύ περισσότερο, να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρω την απουσία, σε μεγάλο ποσοστό, εκπροσώπων των κομμάτων από τα εκλογικά τμήματα, τόσο στη διάρκεια της ψηφοφορίας, όσο και κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Τα κεντρικά πρόσωπα της τοπικής πολιτικής σκηνής με τη δραστηριότητα που παρουσιάζουν, αποδείχτηκε ότι ασκούν μεν επιρροή στο εκλογικό σώμα, όπως προκύπτει από την επανεκλογή και των τριών βουλευτών, αλλά είναι αμφίβολη η διατήρηση αυτής της επιρροής (αν την επιδιώξουν) σε ό,τι αφορά τις τοπικές εκλογές, καθώς τα κριτήρια της ψήφου είναι εντελώς διαφορετικά.

Το εκλογικό σώμα διαμορφώνει τη βούλησή του και τελικά κάνει την επιλογή του με βάση τα όσα βιώνει στην καθημερινή του ζωή, την εικόνα που έχει διαμορφώσει για τους υποψηφίους (την προσφορά τους, το ήθος τους, την προσωπικότητά τους) σε συνδυασμό με τα μηνύματα που δέχεται από τις πολλές πηγές πληροφοριών.

Κατά συνέπεια, το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαίου θα επηρεάσει μεν, κατά τι, το γενικότερο κλίμα και στα αυτοδιοικητικά, αλλά οι τοπικοί σχηματισμοί διαμορφώνουν αυτοτελώς, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, τη δική τους δυναμική.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ