Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συμμετοχή των κερκυραϊκών ομάδων στη Γ΄ Εθνική (photos)

Θναλιακός
19 Μαΐου 2023 / 17:00
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Έχοντας μια ομάδα να αγωνιστεί 34 ματς και να κάνει πολλά μακρινά ταξίδια εκτός έδρας, το κόστος συμμετοχής εκτοξεύεται σε ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνάνε τις 200.000€

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αν η ΕΠΟ εφαρμόσει την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής και δεν κάνει πάλι τις «ταρζανιές» της, την επόμενη αγωνιστική σεζόν θα έχουμε 72 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους των 18 ομάδων. Ανάμεσα στις 72 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής δύο (2) ή και τρεις (3) ομάδες του νησιού μας. Ο Αστέρας Πετριτή και η ΑΕ Λευκίμμης οι οποίες παρέμειναν στην κατηγορία και ο Θιναλιακός ο οποίος έχει δώσει ήδη δυο από τα έξι ματς μπαράζ για να κερδίσει την άνοδο.

Εκτιμούμε ότι το θέμα θα είναι ακόμη και τρεις να είναι οι ομάδες μας που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, θα αποφασίσουν να κατέβουν; Γιατί ο αγώνας που έδωσαν όλη τη σεζόν και που δίνει (ο Θιναλιακός) είχε σαν στόχο τη συμμετοχή στην Γ΄ Εθνική τη σεζόν 2023-24, αλλά…

Έχουν αλλάξει πολύ τα οικονομικά δεδομένα για τη συμμετοχή μιας ομάδας στην κατηγορία αυτή. Έχοντας να αγωνιστεί 34 ματς και να κάνει πολλά μακρινά ταξίδια εκτός έδρας, το κόστος συμμετοχής εκτοξεύεται σε ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνάνε τις 200.000€, ειδικά για τις ομάδες του νησιού μας. Αυτή είναι η δική μας εκτίμηση με πρόχειρους υπολογισμούς που είναι:

Αν θες να σταθείς στην κατηγορία και να μην γίνεις σάκος του μποξ, χρειάζεσαι οπωσδήποτε τουλάχιστον 25 ποδοσφαιριστές, οι 18 εκ των οποίων πρέπει να είναι «ενδεκαδάτοι». Αυτό σημαίνει ότι οι απολαβές τους θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 120.000€, αφού τουλάχιστον 7,8 θα είναι εκτός Κέρκυρας. Για τους εκτός Κερκύρας θα χρειαστούν τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες ευρώ για διαμονή και διατροφή. Παράλληλα θέλεις πλήρες προπονητικό τιμ, με προπονητή, βοηθό, προπονητή τερματοφυλάκων, γυμναστή και ίσως αναλυτή αγώνων, με κόστος αυτών πάνω από 20.000€.

Αν υπολογίσουμε ότι οι ομάδες του νησιού μας θα είναι τρεις, τότε θα χρειαστούν 15 ταξίδια εκτός Κέρκυρας (τα δυο θα είναι εντός), τα μισά θα είναι με διανυκτέρευση και το κόστος θα φτάσει συνολικά τις 25.000€. Παράλληλα στα εντός έδρας 17 ματς θέλεις πάνω από 15.000€ για διαιτησία. Σε όλα αυτά αν βάλεις έξοδα ρουχισμού και αθλητικού υλικού, γιατρών, φυσικοθεραπευτών, παράβολα συμμετοχής και τιμωρίες και άλλα απρόβλεπτα που μπορεί να φτάσουν τις 20.000€, ξεπερνάς τις 200.000€. Άρα πριν αποφασίσεις τη συμμετοχή σου θα πρέπει να μετρήσεις πολύ καλά τις δυνατότητες να βρεθούν τα χρήματα για να μπορέσει η ομάδα να σταθεί με αξιοπρέπεια στην κατηγορία.

Ας δούμε τώρα τι μπορούν να κάνουν οι ομάδες μας, ξεκινώντας με την ΑΕ Λευκίμμης η οποία θα πάρει μέρος για 7η συνεχόμενη χρονιά. Στη Λευκίμμη έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια την λατρεία τους για την ομάδα και ακόμα και σε δύσκολες εποχές (κορονοϊού), βρήκαν τον τρόπο να επιβιώσουν και να είναι δυνατοί και αξιοπρεπείς. Ο πρόεδρος κ. Σπ. Μάστορας έχει δείξει ότι με τους συνεργάτες τους κάνουν το καλύτερο για την ομάδα και θεωρούμε ότι στο ίδιο μοτίβο θα κινηθούν.

Η ΑΕ Λευκίμμης εξασφάλισε νωρίς την παραμονή της

Ο Αστέρας Πετριτή, θα πρέπει για 2η συνεχόμενη χρονιά να παίξει στην κατηγορία και ξέρει ότι θα έχει οκτώ περισσότερους αγώνες να δώσει. Ξέρει επίσης πολύ καλά πόσο στοίχισε η πρώτη χρονιά στο πρωτάθλημα των 14 ομάδων και θα μετρήσει πάρα πολύ καλά τις νέες συνθήκες. Η μη συμμετοχή στα διοικητικά του ως χθες προέδρου Σπ. Κουρτέση δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεάσει την απόφαση του νέου Δ.Σ. που θα εκλεγεί τις επόμενες μέρες. Σίγουρα όλοι στον Πετριτή θέλουν να δουν την ομάδα τους η οποία είναι για το 2023 η καλύτερη στο νησί, να συνεχίσει το δρόμο της Γ΄ Εθνικής, αλλά άλλο το θέλω και άλλο το μπορώ και ισχύει αυτό και για άλλες ομάδες μας.

Ο Αστέρας Πετριτή συνεχίζει στη Γ΄Εθνική


Ο Θιναλιακός έχει ξαναπαίξει στην κατηγορία, ξέρει πάνω κάτω τι τον περιμένει στη «νέα Γ΄ Εθνική», ήταν η ομάδα που αν και είχε δικαίωμα συμμετοχής (είχε παραμείνει στην κατηγορία) το 2020-21 δεν δήλωσε συμμετοχή για καθαρά οικονομικούς λόγους. Μπορεί να έχει ένα πολύ σοβαρό συμβούλιο με επικεφαλής τον Χρ. Ανεμογιάννη, αλλά δεν έχει γήπεδο δυο χρόνια τώρα, μπαράζ ανόδου δίνει στο γήπεδο των Νυμφών και αυτό από μόνο του, δείχνει τα τεράστια εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η διοίκηση. Είναι ένα πολύ νοικοκυρεμένο σωματείο που θέλει να επιστρέψει στην Γ΄ Εθνική. Εκτιμούμε ότι εφ΄ όσον κερδίσει την άνοδο θα μετρήσει τα δεδομένα η διοίκηση και θα αποφασίσει με λογική για την επόμενη μέρα του συλλόγου.

Ειλικρινά αν και είμαστε δεκαετίες στο χώρο, δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν την επόμενη αγωνιστική σεζόν θα εκπροσωπηθεί η Κέρκυρα στην Γ΄ Εθνική, με τρεις, δυο ή μία ομάδα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια