Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επισκευάζονται μετά από χρόνια οι δημόσιες τουαλέτες στο Μαντούκι

Μαντούκι
16 Μαΐου 2023 / 12:12

Τη λύση τοποθέτησης υπέργειων προκάτ WC στην πλατεία Σαρόκο εξετάζει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας. Ανοιχτές για το κοινό στην Α. Πλατεία, στο Μποσκέτο και στη Λαϊκή Αγορά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης των δημόσιων τουαλετών στο Μαντούκι που εδώ και χρόνια παραμένουν κλειστές για το κοινό. Ωστόσο εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν εκείνες στην πλατεία Σαρόκο, με το δήμο Κ. Κέρκυρας να επεξεργάζεται τη λύση τοποθέτησης υπέργειων προκάτ WC, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και των επισκεπτών που διέρχονται από το σημείο.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, κάθε χρόνο ο Δήμος προβαίνει σε εργασίες συντήρησης των δημόσιων τουαλετών. Ήδη έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη παρέμβαση στο Μαντούκι, ώστε εντός του έτους οι τουαλέτες που βρίσκονται δίπλα από το γήπεδο του μπάσκετ, να παραδοθούν επιτέλους προς χρήση.

Εργολαβία συντήρησης αναμένεται να ακολουθήσει και σε εκείνες εντός της Λαϊκής Αγοράς, οι οποίες είναι ήδη προσβάσιμες για το κοινό, όπως επίσης πλήρως λειτουργικές είναι και οι τουαλέτες στην Άνω Πλατεία και στο Μποσκέτο (Καρβουνιάρης), καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

Παράλληλα σε ότι αφορά τις δημόσιες τουαλέτες στο Άλσος Γαρίτσας – Ανεμόμυλου, οι εργασίες ριζικής ανακατασκευής τους, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης, έχουν ολοκληρωθεί στο 80%, σύμφωνα με τον κ. Καλόγερο.

Ανάγκη και για άλλες

Ωστόσο καθότι η πόλη της Κέρκυρας είναι μια από τις πιο επισκέψιμες τουριστικές περιοχές, θεωρείται επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών με την προσθήκη κι άλλων δημόσιων WC, προκάτ (αντίστοιχες έχει τοποθετήσει ο ΟΛΚΕ στην έξοδο του χώρου στάθμευσης στο παλιό λιμάνι, απέναντι από τον ΝΑΣΚΕ), εντός του ιστορικού κέντρου, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης. Όπως αναφέρει, ένα σημείο που θα μπορούσε να ενισχυθεί με προκάτ WC είναι για παράδειγμα το Καμπιέλο.

«Χρειάζονται κι άλλες δημόσιες τουαλέτες στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί. Θα πρέπει όμως να εποπτεύονται. Ο Δήμος ωστόσο δεν έχει προσωπικό για να ανταπεξέλθει στην φροντίδα τους. Γι’ αυτό στο πλαίσιο συζήτησης, στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε προτείνει να δώσουμε σε ανάδοχο την εποπτεία τους», ανέφερε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες τουαλέτες στην πλατεία Σαρόκο, που παραπέμπουν σε μικρή χωματερή από τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στα σκαλοπάτια και εντός του χώρου, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη παρέμβαση, λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε στην αποχέτευση κατά τη γεωλογική διερεύνηση για την κατασκευή του περίφημου υπόγειου πάρκινγκ στο σημείο.

«Εξετάζουμε την τοποθέτηση υπέργειων προκάτ WC στην πλατεία Σαρόκο για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε. Η Υπηρεσία πάντως αν και μαζεύει συνέχεια τα σκουπίδια που υπάρχουν στις δημόσιες τουαλέτες εκεί , ωστόσο πηγαίνουν διάφοροι και πετούν νέα. Χρειάζεται εποπτεία στο Σαρόκο», ανέφερε ο κ. Σερεμέτης.

Τουαλέτες Μον Ρεπό

Όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών για την επισκευή και συντήρηση των τουαλετών στο κτήμα Μον Ρεπό, ο κ. Καλόγερος διευκρίνισε ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα της εργολαβίας με δικαστικό συμβιβασμό. Όπως είπε, το έργο έχει σχεδόν τελειώσει και απομένει η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, ο ελαιοχρωματισμός και η τοποθέτηση πόρτας στο WC για ΑΜΕΑ.

«Ο ανάδοχος του έργου δεν άφησε την εργολαβία αλλά θα την συνεχίσει σε συνεργασία με το Δήμο. Κάθε άλλη ανακοίνωση είναι παραπληροφόρηση στον κόσμο», σχολίασε ο κ. Καλόγερος.

Σημειώνεται ότι χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας θα αποφάσιζε στη δια περιφοράς συνεδρίασή του και για την έγκριση ή μη χορήγησης της 7ης παράτασης στην προθεσμία του έργου. Ωστόσο ελλείψει απαρτίας, το συλλογικό όργανο καλείται σήμερα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με την ίδια διαδικασία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ