Παρασκευή 22.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εορτασμοί επετείου συγγραφής του «Ύμνου εις την Ελευθερία»

"Ύμνος εις την Ελευθερίαν"
07 Μαΐου 2023 / 10:27
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών διοργανώνει σειρά ομιλιών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για να τιμήσει την επέτειο συγγραφής των 200 χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

ΚΕΡΚΥΡΑ. η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών διοργανώνει σειρά ομιλιών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για να τιμήσει την επέτειο συγγραφής των 200 χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν». Συγκεκριμένα ξεκίνησε με:

α) την ομιλία του  Κώστα Ζερβόπουλου (8 Φεβρ. 2023), Δρ. Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Οι μελοποιήσεις του σολωμικού “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο και η καθιέρωση του ελληνικού εθνικού ύμνου»

 και

β) την ομιλία του Χανς Μπέρνχαρντ Σλουμ (Hans Bernhardt Schlumm (22 Μαρτ. 2023), Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Η υποδοχή του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” στον γερμανόφωνο χώρο και οι γερμανικές μεταφράσεις της εποχής».

Ενώ το μήνα Μάιο ακολουθούν:

α) Ομιλία στο Μουσείο Σολωμού του Βασίλη Λέτσιου (3 Μαΐου 2023, 8 μ.μ.), Μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Υψηλά νοήματα και στίχοι σφαλμένοι»; Ξαναδιαβάζοντας τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, διακόσια χρόνια μετά».
 
β) Ομιλία στο Μουσείο Σολωμού του Γιώργου Κεντρωτή (10 Μαΐου 2023, 8 μ.μ.), Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Διαβάζοντας τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού».
 
γ) Παιδαγωγικές Διακαλλιτεχνικές Δραστηριότητες στο Μουσείο Σολωμού πάνω στη θεματική του Ύμνου, σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Η προετοιμασία των δραστηριοτήτων έγινε από τους εκπαιδευτικούς Ρούλα Γιωτίτσα και Περικλή Παπαδόπουλο ενώ από την πλευρά του Μουσείου Σολωμού τις δραστηριότητες συντονίζει και επιμελείται  η υπεύθυνη επιμελήτρια του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας, Ναυσικά-Μαρία Φρόνιμου   (11 Μαΐου 2023).
 
δ) Ομιλία στο Μουσείο Σολωμού του Περικλή Παγκράτη (17 Μαΐου 2023, 8 μ.μ.), Προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με θέμα: «Ο "Υμνος εις την Ελευθερίαν" στην εποχή του: επιλεκτικά, κρίσεις».
 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.