Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ούτε και φέτος τοπική κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
03 Μαΐου 2023 / 16:54

Δεν πήγαν στο ραντεβού οι ξενοδόχοι-Σε θέση μάχης το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις «πειραγμένες» συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι για να προσληφθούν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν προσήλθε τελικά η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας στην πρώτη διαπραγμάτευση με το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων που είχε οριστεί για σήμερα το πρωί στο ΕΚΚ, με σκοπό την υπογραφή τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το δεύτερο πάντως προειδοποιεί με ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις από τις περσινές. Αιτία οι «πειραγμένες» συμβάσεις που δίνουν ορισμένοι ξενοδόχοι - μέλη της Ένωσης στους εργαζομένους προκειμένου να προσληφθούν, με το Σταμάτη Πελάη να τονίζει χαρακτηριστικά πως αν δεν τις σκίσουν «στα ξενοδοχεία αυτά δεν θα μπει ούτε κουνούπι».

Με ένα e-mail που εστάλη την ώρα του προκαθορισμένου ραντεβού στις 10 π.μ., η εργοδοτική οργάνωση ενημέρωσε ότι δεν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, με το επιχείρημα ότι συμφωνούν με την πανελλαδική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και γι’ αυτό  δεν υπάρχει ανάγκη για υπογραφή τοπικής.  

Όπως τόνισε πάντως ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Στ. Πελάης, αντίστοιχες συμβάσεις έχουν υπογραφεί ήδη στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο και στη Σαντορίνη, χαρακτηρίζοντας τους ξενοδόχους της Κέρκυρας ως τους μόνους θεματοφύλακες της πανελλαδικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Παραβιάζουν

Ωστόσο δεν παρέλειψε να καταγγείλει το γεγονός ότι υπάρχουν ξενοδόχοι - μέλη της Ένωσης που την παραβιάζουν ,θέτοντας τους όρους που εκείνοι επιθυμούν και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να τις υπογράψουν για να προσληφθούν παρά και την έλλειψη προσωπικού. «Με εκβιασμό λοιπόν αν δεν υπογράψει κανείς τη σύμβαση αυτή δεν ξεκινάει η πρόσληψή του. Τα παραμύθια τελειώσανε. Ο κόσμος στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό έχει φτάσει στα όριά του. Οι περσινές κινητοποιήσεις στα ξενοδοχεία δεν θα είναι τίποτα μπροστά στις φετινές. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Εκτός κι αν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να κουβεντιάσουμε πολιτισμένα και να βάλουμε όρους και κανόνες  για ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Πελάης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι από τη «μια εκβιάζουν να υπογράψουν συμβάσεις στα μέτρα τους και από την άλλη παραπονούνται ότι δεν έχουν προσωπικό βάζοντας μπροστά τον Γκίκα και τη ΝΔ για να τους ανοίγει δρόμο για να φέρουν δούλους από κάθε άκρη της γης».

Όπως τόνισε, τις συμβάσεις αυτές το Συνδικάτο θα τις πάρει πίσω λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα περάσει ούτε κουνούπι στα ξενοδοχεία αυτά αν δεν τις επιστρέψουν μέχρι την προθεσμία που θα ορίσει εκείνο.

Τα μελανά σημεία

Ερωτηθείς από την «Ε» για τους όρους που δεν τηρούνται ο κ. Πελάης, τόνισε ότι παρακάμπτεται ο ν. 1346/1983 περί επαναπρόσληψης. Έτσι στην σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν υπάρχουν άλλοι όροι, όπως:
«Η ανανέωση της σύμβασης αυτής θα γίνει με έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δυο μερών», άρα η αίτηση επαναπρόσληψης ακυρώνεται με την υπογραφή του εργαζομένου, τόνισε ο κ. Πελάης.
«Τα ακριβή καθήκοντα του εργαζόμενου εξειδικεύονται και καθορίζονται κάθε φορά από τον εργοδότη»,
«Εν γένει κάθε απασχόλησή τους στην εργασία που κατατείνεται στην ομαλή λειτουργία του εργοδότη, δεν θεωρείται επιπρόσθετη εργασία και άρα ισχύει η προβλεπόμενη αμοιβή του εργαζόμενου για την εργασία αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στις αποδοχές που έχουν συμφωνήσει»

Διαφορές

Οι βασικές διαφορές της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με την πανελλαδική αφορούν τον μισθό (ως κατώτατος τα 1.00 ευρώ, τώρα ανέρχεται στα 840 ευρώ μεικτά), το τοπικό επίδομα, τον χρόνο επαναπρόσληψης, τα ωράρια, τα διαλείμματα, την καθιέρωση της  11ης Αυγούστου ως αργία κ.α.
 
Κλείνοντας ο κ. Πελάης τόνισε ότι αυτό που επιθυμούν είναι ένας πολιτισμένος διμερής διάλογος με τους ξενοδόχους, διευκρινίζοντας ότι με την πρόταση διαπραγμάτευσης δεν σημαίνει ότι η άλλη πλευρά θα αποδεχθεί το σύνολο των αιτημάτων. «Ωστόσο δεν μπορεί να μην έρχεται να συζητήσει μαζί μας», κατέληξε.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ