Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Wartburg Choir στα 30 χρόνια του Τ.Μ.Σ.

Wartburg Choir
03 Μαΐου 2023 / 11:06

Η χορωδιακή συναυλία της Τρίτης, η οποία έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, είχε ως κεντρικό θέμα την έννοια της Ειρήνης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με φιλοξενούμενη την εξαιρετική 80μελή Χορωδία σπουδαστών του Wartburg College από το Waverly της Iowa των ΗΠΑ, συνεχίστηκαν την Τρίτη 2 Μαΐου οι εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε στον πρόλογό της και η Πρόεδρος του Τ.Μ.Σ., Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο του Τμήματος η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Επ’ αυτού, ανέφερε ως παράδειγμα τους 250 και πλέον ξένους ακαδημαϊκούς (καθηγητές και σπουδαστές) που έχουν φιλοξενηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το Τ.Μ.Σ., αλλά και τα δεκάδες μέλη του τελευταίου που έχουν ασκήσει μέρος των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Η χορωδιακή συναυλία της Τρίτης, η οποία έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, είχε ως κεντρικό θέμα την έννοια της Ειρήνης. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα άνοιξε με τη Χορωδία του Τ.Μ.Σ. να ερμηνεύει μέρη (Kyrie, Hymn Before Action, Charge! και Benedictus) από το εμβληματικό αντιπολεμικό έργο The Armed Man: A Mass for Peace, του Karl Jenkins. Διεύθυνε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τ.Μ.Σ. Δρ. Δημήτρης Κτιστάκης και συνόδευσε η Δρ. Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

Ακολούθησε η Wartburg Choir, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Lee Nelson και τη συνοδεία της Δρ. Karen Black, ερμηνεύοντας έργα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, το οποίο περιλάμβανε από αποσπάσματα λατινικών Λειτουργιών διαφόρων συνθετών από το Μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα, μέχρι spirituals. Έτσι, ακούστηκαν το Kyrie από την Missa Papae Marcelli του Pierluigi da Palestrina, το Sanctus in D Major (BWV238) του Johann Sebastian Bach, το Gloria in excelsis από την Mass in G Minor του Ralph Vaughan Williams, το Credo in Spiritum Sanctum από την Missa Rigensis του Uģis Prauliņš και το Agnus Dei από την Mass for Double Choir του Frank Martin. Ακολούθησαν spirituals και άλλα έργα φωνητικής μουσικής σύγχρονων Αμερικάνων δημιουργών όπως οι Jake Runestad, Nicky Mehta, Dougie MacLean, Moses Hogan κ.ά.

Εδώ αξίζει να ανοιχτεί μια παρένθεση, για να σημειωθεί ότι η Wartburg Choir βρέθηκε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο της μεγάλης διεθνούς περιοδείας της για το 2023, η οποία  ξεκίνησε από τις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο. Αμέσως προηγούμενος σταθμός της περιοδείας αυτής ήταν η Αθήνα, με συναυλία στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών στις 28 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσουν πόλεις της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Επιστρέφοντας στα της εορταστικής συναυλίας της Τρίτης, το πρόγραμμα αυτής ολοκληρώθηκε με τη σύμπραξη του Φωνητικού Συνόλου του Τ.Μ.Σ. και της Wartburg Choir στο Μια Σμυρνιά στο παραθύρι από τα Οκτώ Μικρασιατικά Τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη (διεύθυνση: Δημήτρης Κτιστάκης) και στο -επίσης συμβολικό- We shall walk through the valley in Peace του Moses Hogan (διεύθυνση: Lee Nelson), όπου και καταχειροκροτήθηκαν.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Τ.Μ.Σ. θα συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα, με αποκορύφωμα το τριήμερο 1-3 Ιουνίου.