Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία της Αμαλίας Παππά στην Αναγνωστική Εταιρία

Αμαλία Παππά
28 Απριλίου 2023 / 19:31

Με θέμα: «Τα γνωστά αλλά και άγνωστα Γενικά Αρχεία του Κράτους»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας). Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγωνστικής Εταιρίας Κέρκυρας, σας προσκαλεί στην ομιλία της Αν.Γενικής Διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλίας Παππά με θέμα: «Τα γνωστά αλλά και άγνωστα Γενικά Αρχεία του Κράτους»



Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 05/05 και ώρα 20:00 στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας ενώ παράλληλα θα υπάρχει μετάδοση από το κανάλι της Αναγνωστικής στο Youtube.

Bιογραφικό της ομιλήτριας:

 Η κυρία Αμαλία Παππά, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I) με ειδίκευση στο μεταβυζαντινό δίκαιο.

Από το 1989 εργάζεται, ως Αρχειονόμος, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), όπου αρχικά διορίζεται Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας. Από το 1992 αναλαμβάνει διαδοχικά επικεφαλής Τμημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ.

Από τον Μάιο του 2019 τοποθετείται Διευθύντρια Αρχειακής Έρευνας, Προβολής, Επικοινωνίας, Συντήρησης και Διατήρησης αρχείων και ταυτόχρονα, ως σήμερα, εκτελεί χρέη Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της Υπηρεσίας.

Υπήρξε υπεύθυνη έργου ευρωπαϊκών προγραμμάτων των ΓΑΚ, πρόεδρος επιτροπών για την οργάνωση διεθνών συνεδρίων και ημερίδων αρχειονομικού ενδιαφέροντος ενώ επιμελήθηκε σειρά εκθέσεων αρχειακού υλικού και των συνοδευτικών καταλόγων τους.

Επίσης είναι:

·        Συνεργάτης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)  ως Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας των ΑΣΚΙ.

·        Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.

·        Επιστημονική Υπεύθυνη Αρχειονομικής Τεκμηρίωσης του Αρχείου Καβάφη.

·        Επιστημονική σύμβουλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών για την αρχειονομική τεκμηρίωση του Αρχείου Ωνάση.

·        Μέλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών.

Η κυρία Αμαλία Παππά, συμμετέχει με εισηγήσεις σε συνέδρια και σεμινάρια με θέματα που αφορούν στην Αρχειονομία και την Ιστορία των Θεσμών ενώ δημοσιεύσεις της για τα ίδια θέματα, υπάρχουν σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.

Με την ιδιότητα της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας (έως 2015) συμμετείχε επί σειρά ετών, ως εθνικός εκπρόσωπος, σε διεθνή συνέδρια αρχείων ενώ υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Επιτροπής Αρχειακής Νομοθεσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων .

Είναι, επίσης,  μέλος της Society of American Archivists και της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου.
 
Σύντομη παρουσίαση του θέματος:

Στα 109 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της, η εθνική αρχειακή Υπηρεσία της Ελλάδας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), διασώζει από την ίδρυσή της το 1914, μοναδικά και ανεκτίμητα αρχειακά τεκμήρια. Τεκμήρια στα οποία καταγράφεται και μας παραδίδεται η ύπαρξη και η δράση των θεσμών αλλά και των ανθρώπων που τους στελεχώνουν.

Αρχεία Υπηρεσιών και Αρχών που δεν υφίστανται πλέον, αρχεία ξένων διοικήσεων, όπως της βενετικής, της οθωμανικής και της ιταλικής, αρχεία Δικαστικών Αρχών, Συμβολαιογράφων, συλλογές χειρογράφων, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, χαρακτικά έργα, σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό καθώς και αρχεία ή συλλογές φυσικών προσώπων, οικογενειών, συλλόγων και εμπορικών οίκων συμπληρώνουν το περιεχόμενο της Υπηρεσίας.

Η διοικητική ιστορία των ΓΑΚ υπήρξε δύσκολη. Η Αρχειακή Υπηρεσία οργανώθηκε σε μια χώρα που δεν είχε καμία παράδοση στη συγκέντρωση των ανενεργών διοικητικών αρχείων της και βίωσε δύσκολες ιστορικά καταστάσεις. Παρά τις καθυστερήσεις ωστόσο, αργά και επίμονα, καθιερώθηκε μια αντίληψη περί αρχείων.
Ακολουθώντας τη διαδρομή αυτών των 109 χρόνων θα αναδειχθούν οι σταθμοί της πορείας των ΓΑΚ, οι δύσκολες αλλά και οι λαμπρές στιγμές τους, ο πολυεπίπεδος  ρόλος τους αλλά και η δυναμική προοπτική τους.