Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σχολικές εκδρομές: «Έβρεξε» πρόστιμα για υπέρβαση ωραρίου εργασίας των οδηγών

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
25 Απριλίου 2023 / 10:16

Δεύτερες σκέψεις στα τουριστικά γραφεία για το αν η Κέρκυρα θα παραμείνει του χρόνου στους προορισμούς επιλογής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σχολικών εκδρομών, όπως καταγγέλλουν στην «Ε». Οι εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας Κέρκυρας βεβαίωσαν αρκετές παραβάσεις για υπέρβαση του ωραρίου εργασίας των αυτοκινητιστών, με τους ίδιους να διαμαρτύρονται ότι επί της ουσίας δεν καλύπτεται ο χρόνος απασχόλησης που προβλέπεται, λόγω των μικρών χιλιομετρικών αποστάσεων του νησιού.

Από σχολικές εκδρομές κατακλύστηκε η Κέρκυρα την περίοδο πριν από το Πάσχα, με το νησί των Φαιάκων να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις καθιερωμένες μαθητικές εκδρομές. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 – 20.000 μαθητές πάτησαν επί κερκυραϊκού εδάφους την περίοδο που προηγήθηκε, ενώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένονται άλλοι 10.000 με τους οποίους θα κλείσει ο φετινός κύκλος σχολικών εκδρομών.
 
Δεύτερες σκέψεις
 
Ωστόσο τα «τσουχτερά» πρόστιμα που έπεσαν, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στα τουριστικά γραφεία για το αν η Κέρκυρα θα παραμείνει στους προορισμούς επιλογής. Το διάστημα των τριών εβδομάδων που απομένει για να ολοκληρωθούν οι μαθητικές εκδρομές για φέτος, αναμένεται να αποτελέσει…βαρόμετρο για του χρόνου.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει επιφέρει αναστάτωση στους επαγγελματίες του νησιού, δεδομένου ότι από τη διακίνηση των χιλιάδων μαθητών ενισχύεται η τοπική οικονομία και οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας. Μάλιστα δεδομένου ότι κατά το παρελθόν η επισκεψιμότητα των σχολικών εκδρομών ήταν αρκετά χαμηλή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, επαγγελματίες βλέπουν ένα κεκτημένο να απειλείται.
 
Κάνει τη δουλειά της
 
Από την άλλη ωστόσο, η Τροχαία κάνει τη δουλειά της. Ο συνολικός ημερήσιος χρόνος απασχόλησης των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 12 ώρες ημερησίως. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ο χρόνος παραλαβής του αυτοκινήτου από το σταθμό και παράδοσής του σε αυτόν, ο χρόνος τυχόν επισκευής του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και οι διακοπές εντός και εκτός έδρας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ημερήσιος χρόνος οδήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οδηγοί, οι χιλιομετρικές αποστάσεις της Κέρκυρας υπολείπονται του πραγματικού χρόνου οδήγησης, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις είναι σύντομης διάρκειας και το ωράριο οδήγησης δεν εξαντλείται. Έτσι αν ένα τουριστικό λεωφορείο μετακινηθεί εκτός του προβλεπόμενου 12ωρου, από τον έλεγχο της Τροχαίας θα φανεί ότι ο οδηγός καταστρατηγεί το ωράριο εργασίας του, με αποτέλεσμα να βεβαιώνεται πρόστιμο.

«Η ιδιαιτερότητα του προορισμού έχει ένα πολύ ξεκούραστο πρόγραμμα, λόγω των μικρών χιλιομετρικών αποστάσεων με την πιο μακρινή που γίνεται να είναι από την πόλη της Κέρκυρας προς στην Παλαιοκαστρίτσα. Η απασχόληση του οδηγού καθημερινά είναι ελάχιστη και το πρόγραμμα που ακολουθείται δεν δικαιολογεί την παρουσία δυο οδηγών στο λεωφορείο για να κάνουν 20 χλμ στο νησί. Επιπλέον λόγω της εποχής υπάρχει δυσκολία στην εύρεση οδηγών πανελλαδικά. Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν η Κέρκυρα θα παραμείνει προορισμός μετακίνησης για του χρόνου», ανέφερε στην «Ε» ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου από τη Θεσσαλονίκη που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).
 
Λύσεις ανάγκης

Μπροστά πάντως στο φόβο προστίμων που έπεσαν «βροχή» το μήνα Μάρτιο, δεν έλειψαν και περιπτώσεις που ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων κατέφυγαν σε λύσεις ανάγκης, αλλάζοντας τακτική. Έτσι για τον μήνα Απρίλιο, άλλοι προτίμησαν να μισθώσουν τουριστικά πούλμαν από την Κέρκυρα για τις αναγκαίες μετακινήσεις σε ακριβότερη ωστόσο τιμή και άλλοι πήραν και δεύτερο οδηγό, με το κόστος ωστόσο να μετακυλύεται στην τσέπη των μαθητών. Μια τετραήμερη δηλαδή εκδρομή από 160 ευρώ που στοίχιζε αρχικά «σκαρφάλωσε» στα 190 ευρώ μετά τις αλλαγές αυτές.

«Για εμάς όλο αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για να ξαναέρθουμε στην Κέρκυρα. Δεν μπορούμε να είμαστε με το άγχος του προστίμου. Δεν είμαστε αντίθετοι στους ελέγχους της Τροχαίας αλλά γίνονται προκλητικά και μας αφαιρούν μέχρι και τις άδειες οχήματος», αναφέρει στην «Ε» ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου από τη Μακεδονία (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).
 
Θα συνεχιστούν
 
Σύμφωνα πάντως με την Τροχαία Κέρκυρας, οι εντατικοί έλεγχοι που προηγήθηκαν, θα συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα στα λεωφορεία που μεταφέρουν σχολικές εκδρομές, με στόχο την ασφάλεια των μαθητών.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ