Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μίνι «φρεσκάρισμα» έφεραν οι κρίσεις για τους νέους διευθυντές σχολείων στην Κέρκυρα

ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ
25 Απριλίου 2023 / 09:57

Τα ονόματα και οι τοποθετήσεις των νέων διευθυντών. Για πρώτη φορά έμειναν κενές θέσεις σε εφτά σχολεία. 12 νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν καθήκοντα διευθυντή

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ήπιο» χωρίς σημαντικές ανακατατάξεις ήταν το αποτύπωμα που άφησαν οι πολυαναμενόμενες κρίσεις για τους νέους διευθυντές σχολείων της Κέρκυρας. Για πρώτη φορά 12 νέα πρόσωπα θα βρεθούν επικεφαλής διδακτηρίων, ενώ ακέφαλες για την ώρα παραμένουν εφτά σχολικές μονάδες στην περιφέρεια της Κέρκυρας και στους Παξούς, καθώς οι αποστάσεις εκτός πόλης λειτούργησαν αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα να μην εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από τους υποψηφίους κατά τη διαδικασία δήλωσης προτίμησης σχολείου.

Οι τελικοί πίνακες επιλογής με τους νέους διευθυντές σχολείων που αναλαμβάνουν καθήκοντα μέσα στο καλοκαίρι, ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης της Κέρκυρας.

Συμπληρωματικές προσκλήσεις για τα κενά

Η διαδικασία σε 79 από τα 86 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΠΕ Κέρκυρας έχει ολοκληρωθεί, ενώ ήδη έχουν βγει στον «αέρα» συμπληρωματικές προσκλήσεις υποψηφίων διευθυντών που είναι εγγεγραμμένοι στον κυρωμένο τελικό αξιολογικό πίνακα και δεν τοποθετήθηκαν, ώστε να πληρωθούν οι κενές θέσεις που έχουν απομείνει.

Από την διαδικασία τα κενά στην ΠΕ Κέρκυρας μειώθηκαν από τα πέντε στα τέσσερα, μετά την ανταπόκριση υποψηφίου διευθυντή που αναλαμβάνει καθήκοντα στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννάδων. Ωστόσο η διαδικασία θα πρέπει επαναληφθεί, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις  των δημοτικών σχολείων Αγ. Ματθαίου, Λακώνων, Μπενιτσών και του 1ου Δημοτικού Λευκίμμης- Μελικίων.

Όσον αφορά την διαδικασία υποβολής για τα εναπομείναντα τρία σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα το Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Παξών και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κασσιόπης, η προθεσμία νέας δήλωσης προτίμησης για τους εγγεγραμμένους στον κυρωμένο τελικό αξιολογικό πίνακα που δεν έχουν τοποθετηθεί, έληγε χθες Δευτέρα 24 Απριλίου.

Το ενδιαφέρον

Όπως επισημαίνουν στην «Ε» εκπαιδευτικοί κύκλοι, το ενδιαφέρον των υποψηφίων διευθυντών, επικεντρώθηκε κυρίως σε σχολεία της πόλης, με ορισμένους να προτιμούν να μείνουν τελικά εκτός τοποθέτησης από το να χρειάζεται να διανύουν καθημερινά χιλιομετρικές αποστάσεις για να βρεθούν στο πόστο τους. Δεδομένου μάλιστα ότι το επίδομα θέσης δεν θεωρείται τόσο υψηλό για να καλύψει, τα αυξημένα κόστη της βενζίνης, η απόφαση για εκείνους ήταν μονόδρομος.  

Σύμφωνα πάντως με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο, το ζήτημα θα έχει επιλυθεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους διευθυντές σχολείων. Ειδικότερα στα δημοτικά σχολεία η ανάληψη υπηρεσίας θα γίνει εντός των τριών τελευταίων εργάσιμων ημερών του τρέχοντος διδακτικού έτους, ενώ στα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ΕΠΑΛ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. Η θητεία των διευθυντών λήγει την 31-07-2027.

12 νέα πρόσωπα

Σημειώνεται ότι στα δημοτικά σχολεία θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά πέντε νέα πρόσωπα ως διευθυντές, ενώ στα διδακτήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 7 καινούριοι θα αναλάβουν τα ηνία. Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, το μειωμένο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για θέση διευθυντή σχολείου, είναι ενδεικτικό του κλίματος και της πολιτικής που ασκείται στην εκπαίδευση, καθώς για πρώτη φορά υπήρξαν κενές θέσεις στη διαδικασία.

Οι νέοι διευθυντές στα γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ της Κέρκυρας




Οι νέοι διευθυντές στα δημοτικά σχολεία της Κέρκυρας






ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ