Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απεργιακή συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

Εργατική Πρωτομαγιά
22 Απριλίου 2023 / 10:32
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Ένα νήμα, ποτισμένο με το αίμα χιλιάδων, συνδέει τους αγώνες των εργατών του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 με τους αγώνες του σήμερα"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ανακοίνωσή του, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων με ανακοίνωση του γνωστοποιεί την απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 01/05 και ώρα 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένα νήμα, ποτισμένο με το αίμα χιλιάδων, συνδέει τους αγώνες των εργατών του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 με τους αγώνες του σήμερα! Μια πορεία σκληρών ταξικών αγώνων που δείχνουν πως τίποτα ποτέ δεν μας χαρίστηκε, πως ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα το έχουμε πετύχει μέσα από αγώνες και θυσίες της τάξης μας απέναντι στην τάξη των εκμεταλλευτών μας, απέναντι στην τάξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που παρασιτούν και πλουτίζουν σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας! Αγώνες που δείχνουν πως όσο ανίκητος κι αν μοιάζει πολλές φορές ο αντίπαλός μας, όσο κι αν οι συσχετισμοί είναι προσωρινά αρνητικοί για την τάξη μας, η δύναμη του οργανωμένου αγώνα των εργατών μπορεί να τα σαρώσει όλα, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω!

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στις πεδιάδες της Ουκρανίας. Μας βρίσκει μέσα σε τεράστια οικονομική εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα λόγω της ακρίβειας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και μπροστά σε μία νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Μας βρίσκει με ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις, με μισθούς φιλοδωρήματα, εντατικοποίηση και δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα. Μας βρίσκει δύο περίπου μήνες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη-ανθρωποθυσία για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών!

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει 20 ημέρες πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μάη... Μπροστά στην εκλογική μάχη τα κόμματα-υπηρέτες των μεγαλοεργοδοτών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά τους-ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση), που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι τους έχουν ψηφίσει αντεργατικούς νόμους από κυβερνητικά πόστα, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό μας με ψευτοδιλλήματα. Λένε ότι αν από τις εκλογές δεν προκύψει σταθερή κυβέρνηση, τότε "φίδι που μας έφαγε"!!! Δηλώνουν σε όλους τους τόνους έτοιμοι όλοι τους να συνεργαστούν με όλους τους για "το καλό της πατρίδας", για "το καλό" όλων μας!!! Τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι στα βασικά συμφωνούν! Τα λόγια βέβαια είναι περιττά,
καθώς οι πράξεις τους επιβεβαιώνουν αυτήν τη σύμπλευση!

Αυτό που δε μας λένε είναι για ποιον ακριβώς λόγο "καίγονται" για αυτήν τη σταθερότητα!  Δε μας λένε ότι θέλουν από τις εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση ισχυρή, που δε θα κινδυνεύει να "πέσει" μπροστά στις επικείμενες αντιδράσεις για τα νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει! Δε μας λένε ότι θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση για να φέρει επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στα ελληνοτουρκικά, για το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, για να φέρει μέτρα όπως το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά 7 ημέρες την εβδομάφα-24 ώρες το 24ωρο (όπως στην πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για δουλειά μέχρι στις 6 τα ξημερώματα), τα ωράρια λάστιχο, τις ατομικές συμβάσεις, τους εργολάβους σε φορείς του δημοσίου, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την ψήφιση νόμων που θα λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας για απολύσεις, για να μη λαμβάνουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα τις "επαγγελματικές ασθένειες" και τα εργοδοτικά εγκλήματα. Θέλουν μια κυβέρνηση σταθερή που θα εντείνει την καταστολή, το δόγμα "νόμος και τάξη", που θα ιδιωτικοποιήσει παραπέρα μια σειρά από αγαθά όπως το νερό, την υγεία, την παιδείας κ.λπ. που θα τα πληρώνουμε χρυσάφι! Με δυο λόγια, το να ζητούν από τον λαό μας να συμβάλει ώστε να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση ισοδυναμεί με το να του ζητούν να βάλει τα χέρια του και να βγάλει τα μάτια του!

Η φετινή Πρωτομαγιά όμως βρίσκει τους εργαζόμενους, τον λαό μας, τους λαούς άλλων χωρών στους δρόμους του αγώνα! Στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Τουρκία, στο Καζαχστάν, στις ΗΠΑ και αλλού η εργατική τάξη και ο λαός παλεύουν όλο και πιο μαζικά, όλο και πιο μαχητικά ενάντια στις επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων, όπως εκφράζονται μέσα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους.

Στη χώρα μας οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με προμετωπίδα το σύνθημα "Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" δείχνουν τι μπορεί να πετύχουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, όταν οργανώνεται και παλεύει για την ικανοποίηση των δικών του σύγχρονων αναγκών!
Παράλληλα, μια σειρά από αγώνες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι με μπροστάρη τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους στη χώρα μας. Αντίστοιχες μάχες δώσαμε όλο αυτό το διάστημα και μέσα από το Σωματείου μας. Πετύχαμε να βάλουμε φρένο στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας της "Μασούτης Α.Ε." για τροποποίηση προς το χειρότερο των όρων εργασίας των εργαζομένων και στη 12ωρη αδήλωτη εργασία των συναδέλφων, καταγγείλαμε την εντατικοποίηση στα Diellas, παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας και στα ωράρια λάστιχο.

Πετύχαμε να πάρουν δεδουλευμένα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα του αεροδρομίου και αποκαλύψαμε την πλαστογραφία της εργοδοσίας σε βάρος τους, παλέψαμε και βάλαμε φρένο στο ξήλωμα των βαρέων και ανθυγιεινών στους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, αναγκάσαμε τις δημοτικές αρχές να τους καταβάλουν δεδουλευμένα και επιδόματα, εξαναγκάσαμε μεγαλοεργοδότες να πάρουν πίσω απολύσεις κ.ά.

Όλοι οι παραπάνω αγώνες δείχνουν τον δρόμο! Γνωρίζουμε πως το πραγματικό δίλλημα για εμάς είναι αν θα είναι δυνατοί οι αγώνες μας, το κίνημά μας, εμείς ως εργαζόμενοι και αδύναμη η όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ή το αντίθετο!Δυναμώνουμε λοιπόν το Σωματείο μας μετατρέποντας την αγανάκτηση σε οργανωμένο αγώνα, βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών! Παλεύουμε για τα δικαιώματα και την ζωή μας με νέους αγώνες βαδίζοντας στα χνάρια των αιματηρών αγώνων της τάξης μας μέχρι να πάψει κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΙΑΚΗ συγκέντρωση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ τη Δευτέρα 1η ΜΑΗ στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΤΑΞΗ ΜΑΣ!
 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.