Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Χάλκινον Άλως»: Πασχαλινή συναυλία του Ωδείου Κέρκυρας

Ωδείο Κέρκυρας
12 Απριλίου 2023 / 14:56

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου ήταν η σειρά του Ωδείου Κέρκυρας να πραγματοποιήσει τη δική του πασχαλινή συναυλία, η οποία έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο,  υπό τον τίτλο «Χάλκινον Άλως».

Η εν λόγω συναυλία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής. Το γεγονός αυτό επισήμανε στον πρόλογό του και ο διευθυντής του Ωδείου, Κίμωνας Χυτήρης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα και στις διακρίσεις – επιτυχίες σπουδαστών του, με πλέον πρόσφατες εκείνες των μαθητών της Σχολής Φλάουτου (διδάσκουσα: Λουίζα Βέργη), Κορνηλίας Ρουβά και Χρήστου Πηλού, οι οποίοι και απέσπασαν δύο α΄ βραβεία σε διαφορετικές κατηγορίες του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Ουρς Ρούτιμαν».

Όσον αφορά το πρόγραμμα της συναυλίας της Μ. Τρίτης, αυτό διαρθρώθηκε σε τρία μέρη με ισάριθμα μουσικά σύνολα μαθητών του Ωδείου. Πιο συγκεκριμένα, η συναυλία άνοιξε με το Σύνολο Βαθέων Χάλκινων το οποίο, υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Φαρούγγια, ερμήνευσε το Where ‘er you walk (από την όπερα Semele) του Georg Friedrich Handel και το β΄ μέρος (Largo) της 9ης Συμφωνίας «Του Νέου Κόσμου» του Antonín Dvořák, διασκευασμένα για σύνολο τρομπονιών και τούμπας. 

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε το Φωνητικό Σύνολο του Ωδείου, υπό τη διεύθυνση της Πέλη Κοντογούρη και συνοδευόμενο από κουιντέτο χάλκινων πνευστών.

Ακούστηκαν κατά σειρά τα The Lord bless you and keep you του John Rutter, δύο μέρη από το Stabat mater του Giovanni Battista Pergolesi, Praise His Holy Name του Keith Hampton και Hallelujah του Leonard Cohen.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το Brass Ensemble υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Άνθη, το οποίο απέδωσε διασκευές έργων όπως ένα Χορικό του Johann Sebastian Bach, η Ballade του Edvard Grieg, αλλά και οκτώ μέρη από τα περίφημα Carmina Burana του Carl Orff.

Ολοκληρώνονται οι πασχαλινές συναυλίες

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των πασχαλινών συναυλιών των ημερών, τη Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου η Δημοτική Χορωδία «San Giacomo» εμφανίζεται στο Δημοτικό Θέατρο, συμπράττοντας με το κουιντέτο χάλκινων πνευστών «Melos Brass» (τρομπέτες: Σπύρος Αρκούδης και Σοφία Σιωρά, κόρνο: Αντώνης Λαγός, τρομπόνι: Γιώργος Κρίμπερης,  τούμπα: Παναγιώτης Μπακόλας) και τη διακεκριμένη mezzo soprano Σοφία Καπετανάκου. Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται έργα των Johann Sebastian Bach, Gabriel Fauré, Samuel Barber, Wolfgang Amadeus Mozart, Hans Melchior  Brugk, Θεμιστοκλή Πολυκράτη και Σπύρο Μαυρόπουλου. Την Χορωδία «San Giacomo» διευθύνει ο Antoniy Ivanov, σε φωνητική προετοιμασία Ανδρέα Γκούση και πιανιστική συνοδεία Μαριλένας Ελούλ.

Την ίδια ημέρα, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, το Μουσικό Σώμα του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού, παρουσιάζει έργα των Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Tomaso Giovanni Albinoni, Σπύρου Σαμάρα και Στέφανου Δολιανίτη, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Μαντζούκη και με σολίστ τον τρομπετίστα Νίκο Νίνο. Η συναυλία συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.