Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Επίδειξη χρήσης του απινιδωτή σε περίπτωση ανακοπής

ΕΚΑΒ
07 Απριλίου 2023 / 12:07

Δράση του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την επίτευξη των βέλτιστων επιπέδων υγείας και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε δράση στην Πλατεία Ανουντσιάτα.                  

Με την συνδρομή της εκπαιδευτικής ομάδας του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε από τις 10:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. επίδειξη μεθόδου ΚΑΡΠΑ με AED (απινιδωτή) στους πολίτες. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε το  ΚΕΠ Υγείας του Δήμου. Στο σημείο της δράσης βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Σπύρος Πουλής.


Ο διασώστης του ΕΚΑΒ Θωμάς Μπαντάς, δίνει οδηγίες σε πολίτη, για τη μέθοδο της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Τι είναι ο απινιδωτής
 
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια.

Άμεσα κλήση στο ΕΚΑΒ

Η ύπαρξη απινιδωτή στο σημείο του συμβάντος, μπορεί να γλυτώσει πολύτιμο χρόνο και να σώσει τη ζωή του ατόμου που το έχει ανάγκη. Ο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης του, σε περίπτωση ανάγκης, είναι να καλείται άμεσα το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει πιστοποιημένους διασώστες.

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα (εντός 3 λεπτών) να αναταχθεί (διορθωθεί) με ηλεκτρική απινίδωση (ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος) με την βοήθεια του απινιδωτή ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ