Σάββατο 13.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τα οφειλόμενα επιδόματα γάλακτος των σχολικών καθαριστριών

Επίδόματα
07 Απριλίου 2023 / 10:30

Καταγγέλλει ότι οι Δήμοι Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας οφείλουν επιδόματα πολλών ετών - Δεν επαρκούν τα μέσα Ατομικής Προστασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ).
Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα χρήματα για το επίδομα γάλακτος των ετών 2021-2022! Για το 2023 ούτε λόγος!!! Τα ίδια και χειρότερα στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας όπου η δημοτική αρχή χρωστάει το επίδομα γάλακτος των ετών 2018-2019-2020!

Τι κι αν το γάλα είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας τους από την πρώτη ημέρα που αναλαμβάνουν εργασία! "Καρφάκι δεν καίγεται" στις δημοτικές αρχές για τους συναδέλφους! Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πλειοψηφία Δημοτικών Συμβουλίων κάνουν τους κουφούς στα απανωτά αιτήματα των συμβασιούχων να τους καταβληθούν άμεσα τα ποσά, παραπέμποντας σε ένα απροσδιόριστο μέλλον! Λες και επιδιώκουν την παρέλευση της διετίας από την κατάθεση του τελευταίου αιτήματος καταβολής, για την παραγραφή αυτής της υποχρέωσής τους! Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται...!

Το φαινόμενο όμως αυτό δεν αφορά μόνο το επίδομα γάλακτος. Μόλις μετά τα μέσα της φετινής σχολικής χρονιάς (τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη) οι συνάδελφοι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας παρέλαβαν μέρος από τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για το τρέχον έτος!

Αντίστοιχα η δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας χρωστάει τα ΜΑΠ (σε χρήμα) των ετών 2018-2019-2020-2021!!! Να σημειωθεί ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να προμηθεύουν τους συναδέλφους με ΜΑΠ από την αρχή κάθε σχολικού έτους, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.

Ένα σοβαρό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς και με τι μέσα προστασίας κάνουν τη δουλειά τους οι συνάδελφοι μέχρι να τους τα δώσουν οι δημοτικές αρχές. Η απάντηση απλή... Ή χωρίς αυτά τα μέσα προστασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία τους ή αγοράζοντάς τα από την τσέπη τους, εφόσον έχουν τη δυνατότητα!

Το πρόβλημα όμως δε σταματάει εκεί, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων στο Σωματείο μας, μέρος αυτών των μέσων δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους (λάθος μεγέθη, κακή ποιότητα κ.λπ.), αναγκάζοντάς τους να βάζουν πάλι το χέρι στην τσέπη για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός πως η δημοτική αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας προμήθευσε τον κάθε συμβασιούχο με 300 ζευγάρια γάντια μίας χρήσης για όλη τη χρονιά, τα οποία όμως δε φτάνουν ούτε για πλάκα... Όταν συνάδελφοι ζήτησαν επιπλέον γάντια, καθώς τους τελείωναν, η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν να απευθυνθούν και να τα ζητήσουν από τους διευθυντές των σχολείων!!!

Από την άλλη η δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ακόμα χρωστάει τα χρήματα από τη "μαύρη εργασία" που είχε επιβάλει στους συναδέλφους τον Σεπτέμβρη του 2021!

Είναι φανερό πως για τις δημοτικές αρχές η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των συναδέλφων συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων δε μετράει και πολλά! Την ίδια ώρα που δρουν αστραπιαία και "αποτελεσματικά" για την εξυπηρέτηση συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων και των "επενδύσεών" τους, την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά βραδυκίνητοι σε ότι έχει να κάνει με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, ακόμα και για την προστασία της υγείας και της ζωής!

Έτσι π.χ. ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας άμεσα προχώρησε στην στήριξη συμφερόντων που σχετίζονται με την "τουριστική ανάπτυξη" του νησιού (βλέπε ιδιωτικοποίηση λιμανιών Αλύπας και Μπενιτσών ή την ικανοποίηση των απαιτήσεων της "ikos") ενώ από την άλλη ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με απίστευτη ταχύτητα προχωράει κάθε τόσο σε απευθείας αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες για τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νησιού!

Εξάλλου, γι' αυτούς τι αξία έχουν οι ανθρώπινες ζωές μπροστά στα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών! Μια λογική και μια πολιτική που τηρουμένων των αναλογιών, τα αποτελέσματά της τα είδαμε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη! Μια λογική και  μια πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από φιλελεύθερους όσο και από σοσιαλδημοκράτες, τόσο από συντηρητικούς όσο και από "προοδευτικούς"…! Δεν έχουν ταμπού σε αυτά!

Απαιτούμε οι δημοτικές αρχές των Δήμων Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας να αποδώσει στους συναδέλφους εδώ και τώρα τα ποσά για το επίδομα γάλακτος και ΜΑΠ. Απαιτούμε να τους προμηθεύσουν εδώ και τώρα με κατάλληλα ΜΑΠ, για την δουλειά που κάνουν. Τέλος, απαιτούμε οι δημοτικές αρχές να φροντίζουν να προμηθεύουν από την αρχή κάθε σχολικού έτους τους συναδέλφους με γάλατα και κατάλληλα ΜΑΠ!

Παράλληλα, καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων να απευθύνονται στο Σωματείο μας, για ότι συμβαίνει στους χώρους εργασίας τους, για όποια αυθαιρεσία των δημοτικών αρχών! Μαζί είμαστε δυνατοί!