Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Υπογράφεται την Παρασκευή το προσύμφωνο για την αγορά του ακινήτου της ΤτΕ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
05 Απριλίου 2023 / 10:42

Αφετηρία του νέου κτιριολογικού προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου η αγορά του εμβληματικού κτιρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπογράφεται την Παρασκευή 7 Απριλίου, το προσύμφωνο για την αγορά του ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδας στην πόλη της Κέρκυρας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δίνοντας άμεσα λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στην πόλη της Κέρκυρας.
 
Το προσύμφωνο πρόκειται να υπογράψουν ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος και εκπρόσωπος της ΤτΕ. Το κτίριο που εδράζει στη καρδιά της παλιάς πόλης, επί της οδού Δημάρχου Κολλα, θα αξιοποιηθεί για τη μεταφορά των ακαδημαϊκών δομών του ιδρύματος (π.χ Τμήματα που λειτουργούν σε μισθωμένους χώρους), των  διοικητικών υπηρεσιών του, ενώ προβλέπεται να υπάρχει και ειδικός χώρος για την φιλοξενία των μουσειακών συλλογών της ΤτΕ.
 
«Υπογράφουμε το προσύμφωνο της αγοράς με στόχο να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες αποκατάστασης και τροποποίησης του κτιρίου, έτσι ώστε να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειαζόμαστε. Η ένταξη του έργου έχει γίνει», τόνισε στην «Ε» ο κ. Φλώρος.

Όπως διευκρίνισε, θα ακολουθήσει η εκταμίευση των χρημάτων και εν συνεχεία  θα υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο για την αγορά του εμβληματικής σημασίας κτιρίου, συνολικού εμβαδού 1272,84 τ.μ.
 
Η αγορά του από το ακαδημαϊκό ίδρυμα συμφωνήθηκε από τους δύο φορείς, κατόπιν σχετικής πρότασης αγοράς που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο και ενέκρινε το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας.
 
Το συμφωνηθέν αντίτιμο της αγοράς είναι 2.400.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας.
Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, εντός οικοπέδου επιφανείας 1554,45 τ.μ
 
Μεγάλο ατού

Μεγάλου ατού του συγκεκριμένου ακινήτου είναι ότι σε αντίθεση με άλλες κτιριακές εναλλακτικές που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί με τοπικούς φορείς προς πιθανή παραχώρηση και οι οποίες στο σύνολό τους χρήζουν εκτεταμένων στατικών και αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης και μη αξιοποίησής τους, το εν λόγω ακίνητο της ΤτΕ είναι έτοιμο προς χρήση με ελάχιστες λειτουργικής φύσεως παρεμβάσεις.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ