Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με αντίτιμο 3 ευρώ πλέον το πάρκινγκ στην Κάτω Πλατεία

Πάρκινγκ
04 Απριλίου 2023 / 14:17

Εκκρεμεί η σφράγισή του από την Περιφέρεια, ενώ το νησί αναμένει χιλιάδες επισκέπτες για το Πάσχα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να υποδεχθεί η Κέρκυρα το κύμα επισκεπτών, ενόψει του Πάσχα και τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης να μην επαρκούν επ’ ουδενί, διαμορφώνεται μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο δημοτικό πάρκινγκ στην Κ. Πλατεία.

Ο Δήμος Κ. Κέρκυρας έθεσε τελικά σε λειτουργία τον υπαίθριο χώρο, από το απόγευμα της Δευτέρας, με αντίτιμο 3 ευρώ, κι ενώ εκκρεμεί η σφράγισή του από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά την αυτοψία της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών που διαπίστωσε σειρά παραλείψεων. Η απόφαση για το κλείσιμο του χώρου στάθμευσης που ελήφθη από τις 7 Μαρτίου με προθεσμία τον ένα μήνα εκτέλεσης, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη

Στο μεταξύ ο Δήμος είδε και απόειδε και αποφάσισε να τον θέσει σε λειτουργία με τη νέα του μορφή. Οι αρμόδιοι απαντούν στην "Ε" ότι ο Δήμος έχει συμμορφωθεί με όλες τις παρατηρήσεις της έκθεσης αυτοψίας της Περιφέρειας. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περασμένης εβδομάδας, ελήφθη ομόφωνη απόφαση για να κατατεθεί προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας για τη σφράγιση του χώρου. Ωστόσο η Αποκεντρωμένη έχει περιθώριο ένα μήνα για να αποφασίσει,  ενώ είμαστε μιαν ανάσα από την περίοδο του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά, η ΠΙΝ έχει περιθώριο να προχωρήσει στη σφράγιση του χώρου μέχρι τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου. Στο μεταξύ ο Δήμος έχει ήδη καταθέσει αίτημα στην Περιφέρεια για επανέλεγχο, το οποίο για την ώρα δεν έχει απαντηθεί. Ωστόσο για να μπορέσει ο χώρος να λειτουργήσει, θα πρέπει πρώτα να σφραγιστεί, όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Ζορμπάς.

«Αρχικά το παρκινγκ θα πρέπει να αδειάσει από τα οχήματα για να σφραγιστεί. Αφού γίνει επανέλεγχος, με το νέο αίτημα θα γίνει αναγγελία για να λειτουργήσει και να δοθεί αδειοδότηση», ανέφερε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η αυτοψία της αρμόδιας της Υπηρεσίας της ΠΙΝ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο κι ενώ το παρκινγκ ήταν ακόμη υπό κατασκευή, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός. «Σε υπό κατασκευή παρκινγκ έγινε έλεγχος. Αυτά που επισημάνθηκαν έχουν τακτοποιηθεί και έχουμε ζητήσει να έρθει το κλιμάκιο της ΠΙΝ για να ελέγξει και πάλι τον χώρο. Δεν μας έχουν απαντήσει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω. Το παρκινγκ ξεκίνησε να δουλεύει. Έχουμε άδεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πληρωμή στην έξοδο

Πλέον η χρήση του χώρου γίνεται με καταβολή αντιτίμου ύψους 3 ευρώ. Κατά την είσοδο (απέναντι από το Μποσκέτο) στο χώρο, οι οδηγοί παίρνουν από το τερματικό μια απόδειξη στάθμευσης. Η πληρωμή γίνεται στο μηχάνημα στην έξοδο του παρκινγκ είτε με μετρητά είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα με ενημέρωση του συστήματος για την απόδειξη στάθμευσης που κόπηκε κατά την είσοδο. Κατά την έξοδο οι οδηγοί επιδεικνύουν στην αναγνωριστική κάμερα την απόδειξη προκειμένου να ανοίξει η μπάρα και να εξέλθουν. Οι διαθέσιμες θέσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Παντελιός ανέρχονται στις 198, εκ των οποίων 14 αντιστοιχούν για ΑΜΕΑ με δωρεάν είσοδο.

Βασικό προαπαιτούμενο ωστόσο είναι η κατοχή της ηλεκτρονικής κάρτας στάθμευσης ΑΜΕΑ που εκδίδεται μέσω του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιό, αίτημα για την χορήγηση της, μπορούν να καταθέτουν οι πολίτες ΑΜΕΑ απ’ όλο το νησί, προκειμένου να σταθμεύουν ελεύθερα στο παρκινγκ.

Εκκρεμεί η αλλαγή χρήσης

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ακόμα μια σημαντική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στην αλλαγή χρήσης του χώρου, από κοινόχρηστο, σε ελεγχόμενης στάθμευσης. Το θέμα μάλιστα έχει μπει αρκετές φορές στην ημερήσια διάταξη, χωρίς τελικά να συζητηθεί. Την τελευταία φορά είχε αποσυρθεί, καθώς δεν είχε λάβει ούτε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

Οι μόνιμοι κάτοικοι

«Αυτά που συμβαίνουν δεν πρέπει να έχουν γίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου» αναφέρει στην "Ε" ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παναγιώτης Πέτρου. «Αυτή τη στιγμή, το πάρκινγκ ξεκίνησε να εισπράττει εισιτήριο χωρίς να έχει  άδεια λειτουργίας. Από χθες το απόγευμα, όσοι κάτοικοι είχαν ήδη μέσα σταθμευμένα τα οχήματά τους, πληρώνουν στην έξοδο 3 ευρώ. Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση του Δήμου στο αίτημα των μονίμων κατοίκων για θέσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί το Καμπιέλο που δημιουργεί και ζητήματα ασφάλειας».

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ