Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Αυλωνίτη με το Σωματείο Εστίασης Παλιάς Πόλης

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
04 Απριλίου 2023 / 11:05

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι μέλημα όλων πρέπει να είναι η άμβλυνση των αντιπαραθέσεων και η εύρεση λύσης κοινά αποδεκτής από καταστηματάρχες και κατοίκους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Εστίασης & Διασκέδασης Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας, είχε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, κατόπιν αιτήματός τους προκειμένου να ενημερώσουν τον βουλευτή για τις θέσεις τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού καθώς και για τα ειδικά προβλήματά τους, ενόψει των εορτών του Πάσχα και της θερινής περιόδου. Το Σωματείο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γ. Βλάχο, τον Γραμματέα Γ. Τσονά, τον Ταμία Κ. Βασιλακόπουλο και το μέλος του Δ.Σ. Η. Φωτεινό.

Προβλήματα και προτάσεις

Το Σωματείο ανέπτυξε τις προτάσεις του για την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες του Σωματείου με σκοπό την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, και προς όφελος όλων των Δημοτών. Μέσα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση διαπιστώθηκαν πολλά κοινά σημεία για την διατήρηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, αλλά και για την προστασία των επιχειρήσεων της Παλαιάς Πόλης.

Επιπλέον, κατατέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου για την Παλαιά Πόλη, όπως το θέμα της καθαριότητας, της πρόσβασης, της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και του ωραρίου μουσικής. Το Σωματείο ενημέρωσε το βουλευτή για την ανάγκη για επανεξέταση του ωραρίου μουσικής, αρχικά για την πασχαλινή περίοδο, και εν συνεχεία για την καλοκαιρινή, με γνώμονα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τον σεβασμό προς του κατοίκους της πόλης.

Αυλωνίτης: Απραξία της Πολιτείας 

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την προηγηθείσα συνάντηση με τον Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης, ο κ. Αυλωνίτης είχε δεσμευτεί για συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους, για τα θέματα του ιστορικού κέντρου, επαγγελματικούς και άλλους συλλόγους, προκειμένου να αποκτήσει σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα και να συμβάλλει στη διενέργεια διαλόγου και επιβεβλημένης συνεργασίας και συναίνεσης για τη βιώσιμη αντιμετώπιση και επίλυση των θεμάτων.

Ο Αλ. Αυλωνίτης επισημαίνει:«Η απραξία της Πολιτείας να θεσπίσει χρήσεις γης ειδικά στις τουριστικές περιοχές και στις πόλεις  έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων στην Κέρκυρα και ο κ. Αυλωνίτης επανέλαβε την πάγια θέση του για αναζήτηση μόνιμης θεσμικής λύσης, με νομοθετική ρύθμιση από το Κράτος, προκειμένου να υπάρξει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων. Πιθανόν έτσι να αποφευχθούν  πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις με πολιτικές ή άλλου είδους οικονομικά και παραταξιακά συμφέροντα».

Κοινά αποδεκτή λύση

Ο βουλευτής επέμεινε ότι στο διάλογο  για την Παλαιά Πόλη μέλημα όλων πρέπει να είναι η άμβλυνση των αντιπαραθέσεων και η εύρεση λύσης κοινά αποδεκτής από καταστηματάρχες και κατοίκους.

Στην κατεύθυνση αυτή, δύναται να εξεταστεί και το διατυπωθεί κατά τη συζήτηση αίτημα των επαγγελματιών για μικρή ανοχή στο ωράριο μουσικής αποκλειστικά για το τριήμερο του Πάσχα.

Η πόλη-μνημείο της Unesco πρέπει να είναι ζωντανή και βιώσιμη, με έμφαση στην καθαριότητα, στην πάταξη της ηχορύπανσης και στο σεβασμό στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στο υγιές "επιχειρείν", στην διασκέδαση και ελκυστική στους επισκέπτες.

Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού

Επισήμανε παράλληλα ότι χρειάζονται σημαντικές ενέργειες για την προστασία των επιχειρήσεων της πόλης και ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιτελική οργάνωση στον τουρισμό και τον επισιτισμό έτσι ώστε να μην παραμένουν διάσπαρτες οι προτάσεις που διατυπώνονται, αλλά αυτές να κατηγοριοποιούνται, να αξιολογούνται και να υλοποιούνται προς όφελος της τουριστική μας οικονομίας δημιουργούμενου έτσι άμεσα  του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού) που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές προς αναζήτηση κοινών λύσεων, πάνω στα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων της Παλαιάς Πόλης.