Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Αυλωνίτη για συμβάσεις προσωπικού καθαρισμού Νοσοκομείου Κέρκυρας

Αυλωνίτης
31 Μαρτίου 2023 / 19:51
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"ΟΙ βουλευτές τόνισαν ότι το προσωπικό θα πρέπει «να μην νοιώθουν όμηροι μιας συνεχούς ανασφάλειας για την παράταση των συμβάσεων εργασίας τους"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο βουλευτής Κέρκυρας και Aν.Τομεάρχης Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης με την συνυπογραφή 12 βουλευτών του κόμματος κατέθεσε ερώτησή προς τον Υπουργό Υγείας για την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού καθαρισμού του Νοσοκομείου Κέρκυρας.

ΟΙ βουλευτές τόνισαν ότι το προσωπικό θα πρέπει «να μην νοιώθουν όμηροι μιας συνεχούς ανασφάλειας για την παράταση των συμβάσεων εργασίας τους κάθε τρεις και έξι μήνες, ενώ είναι εργασιακά αναξιοπρεπές να σχεδιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η εργασιακή, νομική ή άλλη άμυνά τους προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν δουλειά για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid19 «το βάρος της καθαριότητας των χώρων που επισκέπτονταν αναρίθμητοι συμπολίτες μας σήκωσαν επάξια, οι άνθρωποι της καθαριότητας».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού καθαρισμού του Γ.Ν. Κέρκυρας εν όψει της λήξης της χρονικής τους παράτασης»

Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας εξαιτίας των σχέσεων εργασίας που επικρατούσαν τουλάχιστον όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και του προσωπικού στην καθαριότητα της δομής του, συνολικά με την πρώην διοίκηση του Νοσοκομείου. Έχουμε επισημάνει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις μας την αναγκαιότητα να επικρατήσει η εργασιακή ομαλότητα στη μία και μοναδική κρατική δομή υγείας που υπάρχει στο νησί μας για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών του, αναδεικνύοντας σε τοπικά επίπεδο τη γενικότερη πολιτική συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, μέσα στις δύσκολες και επίπονες συνθήκες εργασίας της υγειονομικής πανδημίας του Covid19 για όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου και την εύρυθμη λειτουργία του, το βάρος της καθαριότητας των χώρων που επισκέπτονταν αναρίθμητοι συμπολίτες μας σήκωσαν επάξια οι άνθρωποι της καθαριότητας. Το δύσκολο αυτό έργο για την προστασία της υγείας όλων, υγειονομικών, ασθενών και επισκεπτών διεκπεραιώθηκε αποδοτικά με κάθε δυνατό τρόπο από το προσωπικό αυτό, όχι μόνο στην Κέρκυρα αλλά και σε όλη τη χώρα. Συνεπώς, αποδείχθηκε, εν τοις πράγμασι, πως οι απαιτήσεις της καθαριότητας  είναι τέτοιες που επιβάλλουν το ζήτημα της σταθερής εργασιακής σχέσης του Νοσοκομείου μας, όπως και όλων των κρατικών δομών υγείας ανά την επικράτεια να αντιμετωπίζεται ως κεφαλαιώδες, χωρίς τη σημερινή προχειρότητα και αποσπασματικότητα.

Επειδή το προηγούμενο διάστημα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας προωθήθηκαν από τη διοίκησή του διαδικασίες ανάληψης της καθαριότητας από ιδιώτη εργολάβο με διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, χωρίς να κατατεθεί καμία σχετική οικονομοτεχνική μελέτη για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, την ώρα μάλιστα που θα ψηφίζονταν στη Βουλή (Μάρτιος 2022) η παράταση των συμβάσεων ΙΔΟΧ του προσωπικού φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας στις δομές του Υπουργείου Υγείας (άρθρο 28 του ν.4865/2021).

Επειδή οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν πρέπει να νοιώθουν όμηροι μιας συνεχούς ανασφάλειας για την παράταση των συμβάσεων εργασίας τους κάθε τρεις και έξι μήνες και είναι εργασιακά αναξιοπρεπές να σχεδιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η εργασιακή, νομική ή άλλη άμυνά τους προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν δουλειά για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Επειδή βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο, να νοιώθουν μετέωροι οι 35 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου και να ζουν με την αγωνία της εξέλιξης των συμβάσεων εργασίας τους, λίγο χρονικό διάστημα πριν τη λήξη των υφιστάμενων και πιο συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου 2023.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ.Υπουργός:
  1. Τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Κέρκυρας που λήγουν στα τέλη του Ιουνίου του τρέχοντος έτους;
  2. Σκοπεύει να λύσει μόνιμα, αποτελεσματικά και με το πλέον οικονομικά συμφέρον για το ελληνικό δημόσιο πλάνο απευθείας προσλήψεων, όπως σας έχουμε επισημάνει, το κρίσιμο πρόβλημα της καθαριότητας στα Νοσοκομεία της χώρας μας;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.