Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με μωβ κάδους ανακύκλωσης ρούχων αντικαταστάθηκαν οι μπλε

Ανακύκλωση ρούχων
31 Μαρτίου 2023 / 12:05

Αυξήθηκαν σε 38 από 26 που ήταν, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αντικατάσταση των 26 μπλε κάδων ανακύκλωσης ρούχων με μωβ, προχώρησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε συμμόρφωση με το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Οι κάδοι τοποθετήθηκαν στα ίδια σημεία εντός της πόλης (π.χ. Ριζοσπαστών Βουλευτών, Λ. Αλεξάνδρας, Μον Ρεπό)αλλά και περιφερειακά, ώστε να καλύπτουν όλο το χωροταξικό εύρος του Δήμου. Μάλιστα επειδή όλο αυτό το διάστημα, η ανταπόκριση των δημοτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ο Δήμος τοποθέτησε επιπλέον 12, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους, στους 38.

Επανάχρηση ή ανακύκλωση

Στους κάδους οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, τσάντες, πετσέτες, κρεμάστρες, κουβέρτες και παιχνίδια. Με τον τρόπο αυτό, τα είδη που απορρίπτονται, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια, θα συλλέγονται και αν δεν κρίνονται κατάλληλα για επανάχρηση ή για προσφορά σε κοινωνικές ομάδες, θα παίρνουν το δρόμο της ανακύκλωσης.

Όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Παναγιώτα Τζάννε, οι δημότες έχουν «αγκαλιάσει» την προσπάθεια που γίνεται, υιοθετώντας στην καθημερινότητά τους την φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας.
«Η ανταπόκριση των δημοτών είναι τεράστια. Πέρσι συγκεντρώθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, 70 τόνοι ρούχων από τους μπλε κάδους με ανταποδοτικό όφελος για το Δήμο», ανέφερε η ίδια.

Ανταποδοτικά

Μέρος δηλαδή των ειδών που συλλέγονται αποδίδονται ανταποδοτικά στον Δήμο, προκειμένου να διατεθούν σε κοινωνικές ομάδες που χρίζουν υποστήριξης. Τα υπόλοιπα μέσω της αναδόχου εταιρείας αποστέλλονται σε εργοστάσιο της Γερμανίας για ανακύκλωση. Ο χάρτης ανακύκλωσης με τα σημεία που είναι τοποθετημένοι οι κάδοι, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα https://recycle.corfu.gr/

Όσον αφορά τον κάδο που μπήκε μπροστά από την Ιόνιο Βουλή, η κ. Τζάννε ανέφερε ότι η θέση είναι προσωρινή και σε λίγες μέρες θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ