Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ατομική ευθύνη και η ανεύθυνη κυβέρνηση

Νικολέττα Πανδή
27 Μαρτίου 2023 / 09:56

Γράφει η Νικολέττα Πανδή

Η κεντρική πολιτική σκηνή έχει επικεντρωθεί σε δύο μεγάλα γεγονότα τους τελευταίους μήνες, δηλαδή το σκάνδαλο των υποκλοπών και το δυστύχημα στα Τέμπη. Στις δύο περιπτώσεις η διαχείριση που επιχείρησε η Κυβέρνηση ήταν η απόδοση ατομικών ευθυνών, προκειμένου να προστατευτεί με κάθε τρόπο ο Πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα στις υποκλοπές την ευθύνη ανέλαβαν ο διοικητής της Ε.Υ.Π. Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει συγγενική σχέση μαζί του Γρηγόρης Δημητριάδης. Σύμφωνα με το αφήγημα της ΝΔ τα δύο αυτά πρόσωπα γνώριζαν για τις παρακολουθήσεις αλλά δεν ενημέρωσαν τον προϊστάμενο τους κ. Μητσοτάκη και για αυτό καρατομήθηκαν. Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξε μια συλλογική πολιτική καταρχήν πλήρους ελέγχου του κράτους με ημέτερους (άλλαξε ο νόμος προκειμένου να έχει τα τυπικά προσόντα ο κ. Κοντολέοντας για να γίνει διοικητής της Ε.Υ.Π.) και ενός υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης του οποίου κέντρο ήταν το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην δεύτερη περίπτωση ακολουθήθηκε η ίδια μέθοδος, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αποδόθηκε σε ανθρώπινο λάθος του Σταθμάρχη σε πρώτη φάση και εν συνεχεία την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής με την παραίτηση του από το υπουργείο. Μάλιστα και πάλι ο Πρωθυπουργός είναι έξω από το κάδρο των ευθυνών, καθώς σύμφωνα με τον νέο Υπουργό Μεταφορών ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε την κατάσταση των σιδηροδρόμων.

Αποκρύπτεται με αυτό το τρόπο η τραγική έλλειψη προσωπικού στους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους πάγια πολιτική της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη η οποία αρνείται πεισματικά να κάνει προσλήψεις, η αδυναμία χρησιμοποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος διοίκησης προκειμένου να μην πληρώσει ο ιδιώτης εργολάβος αυτά που του αναλογούν και την ελλειπή εκπαίδευση του γερασμένου προσωπικού που έχει απομείνει στους δημόσιους φορείς. Η παραίτηση του κ. Καραμανλή μόνο ως επικοινωνιακό ελιγμό και κυνική διαχείριση μπορεί να την εκλάβει κάποιος καθώς σύμφωνα με τον ίδιο σε μερικές εβδομάδες θα είναι ξανά υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, έτοιμος να αναλάβει ξανά υπουργικό θώκο μετά την κρίση του «λαού των Σερρών».

Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αποποίηση ευθύνης εκ μέρους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατέστησε υπεύθυνο τον κάθε πολίτη για την υγεία του, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψει την ανεπάρκειά της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τελικά η ατομική ευθύνη που προσπαθεί να επιβάλει η Κυβερνώσα παράταξη δεν μπορεί  να συγκαλύψει την συλλογική ευθύνη της ΝΔ, η οποία τα τελευταία 4 χρόνια εφάρμοσε με συνέπεια την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, φέρνοντας της ελληνική κοινωνία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Κύριοι της κυβέρνησης για το μοναδικό πράγμα που είστε υπεύθυνοι είναι η ανευθυνότητά σας. Στις επόμενες εκλογές ο λαός θα κρίνει και θα αποδώσει τόσο τις ατομικές όσο και τις συλλογικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. 
 

Νικολέττα Πανδή 
Υποψήφια βουλευτής με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων νήσων.