Σάββατο 30.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση Ιφιγένειας Χριστοδουλίδου - Κεφαλογιάννη «Το εγκώμιο της ατέλειας»

έκθεση
21 Μαρτίου 2023 / 09:44
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης (Κήπος του Λαού) εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου 2023.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Tο πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων 2023, νέων -κυρίως- καλλιτεχνών, ξεκινά στην Αίθουσα Τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου με την έκθεση της Ιφιγένειας Χριστουδουλίδου – Κεφαλογιάννη. Θέμα της έκθεσης: «Το εγκώμιο της ατέλειας».

Η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου – Κεφαλογιάννη γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κέρκυρα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η σχέση της με την τέχνη μετρά πολλά χρόνια -ως παιδί παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, με δάσκαλο τον ζωγράφο Μ Πιερή για έξι χρόνια - και την υπηρέτησε σε μία παράλληλη πορεία με την επαγγελματική της απασχόληση.

Στη γενέτειρά της παρουσιάζεται για πρώτη φορά με την έκθεση «Το εγκώμιο της ατέλειας». Έργα μικτής τεχνικής με έντονες υφές, όπου ανώμαλες ή "ραγισμένες" επιφάνειες συναντούν αρμονικά, διαβρωμένα από το χρόνο αντικείμενα, οξειδωμένα μέταλλα, γυαλιά, σπασμένα κεραμικά. Σε μία αφήγηση, όπου επιχειρείται να γίνει ορατό το μήνυμα, πως οι ατέλειες έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και αυτή ακριβώς, είναι η δύναμή τους.

Η ίδια η καλλιτέχνιδα, αναφέρει σχετικά: «Τίποτα φθαρτό δεν είναι τέλειο. Αυτή είναι μία πανανθρώπινη αλήθεια, που όμως σήμερα είναι πιο δύσκολο από ποτέ να την ενστερνιστούμε. Οι αψεγάδιαστες –επεξεργασμένες με φίλτρα- εικόνες στα social media που παρουσιάζουν μία “ιδανική” οικογενειακή, κοινωνική, επαγγελματική ζωή (…) μας ωθούν σε μία διαρκή επιδίωξη της τελειότητας. Αυτές οι εικόνες και οι φωνές, μας αποπροσανατολίζουν από το τί είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή, μας κάνουν να αισθανόμαστε υποδεέστεροι, μας τραυματίζουν ψυχικά και συναισθηματικά (…)

Κι όμως υπάρχει μοναδική γοητεία και σοφία στη φθορά που επιφέρει ο χρόνος στην ύλη, ενδυναμώνει, προσφέρει εσωτερική γαλήνη και οδηγεί βαθμιαία σε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αποδοχή του εαυτού μας όπως ακριβώς είναι.»

Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης (Κήπος του Λαού) εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου 2023.
Είναι επισκέψιμη καθημερινά, εκτός Δευτέρας & αργιών, 10:00 - 16:00.
Είσοδος δωρεάν

Βιογραφικό

Η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου – Κεφαλογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.
Κατέχει δύο μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία από  το University  of London (MSc in Work Psychology, Dip. Ed. Psychology) και πτυχίο Ψυχολογίας από το ΕΚΠΑ.
Από το 1994 απασχολήθηκε ως στέλεχος ιδιωτικού τομέα σε θέματα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ το 2013 ίδρυσε τη δική της εταιρία συμβουλευτικής καλλιτεχνών & μικρών δημιουργικών επιχειρήσεων, συνεχίζοντας παράλληλα να εξασκεί την τέχνη της ζωγραφικής.
Από το 2020 ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

 Παλαιά Ανάκτορα - Κέρκυρα 491 00, Τηλ. 2661 048690, www.artcorfu.gr


ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.