Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό προμήθειας των 18 ασθενοφόρων

Ασθενοφόρα
20 Μαρτίου 2023 / 13:50

Εν αντιθέσει με τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε βγει άγονος, αυτή τη φορά κατατέθηκαν δύο προσφορές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λευκός καπνός αρχίζει να διακρίνεται για τη διαδικασία προμήθειας των 18 καινούργιων ασθενοφόρων για τα νησιά του Ιονίου, έργο  ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με φορέα υλοποίησης το ΕΚΑΒ.  Εννέα από αυτά τα οχήματα προορίζονται για την Κέρκυρα. 

Εν αντιθέσει με τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε βγει άγονος,  αυτή τη φορά 
προσφορές κατάθεσαν δύο υποψήφιοι, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών που ήταν η 3 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Μελίτα Ανδριώτη και την ενημέρωση που είχε η ίδια από το ΕΚΑΒ, μέχρι το Πάσχα αναμένεται να έχει γίνει το πρώτο βήμα ελέγχου των προσφορών.

Μετά από το διάστημα που προβλέπεται για τυχόν ενστάσεις, θα οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος και θα υπογραφεί η σύμβαση. Στόχος του ΕΚΑΒ είναι μέχρι 30/9 να έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των οχημάτων. 

Τα νέα οχήματα

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια: 

- 5 ασθενοφόρων οχημάτων τύπου “Β” 4x2,
- 4 Κινητών Μονάδων τύπου “C”,
- 5 Οχημάτων Μικρού Όγκου και
- 4 ασθενοφόρων οχημάτων τύπου “Β” 4x4 Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στα πλαίσια των ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 

Η εκτιμώμενη αξία των τεσσάρων συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό του 1.736.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. 

Από το 2019

Η ένταξη του έργου της προμήθειας στο ΕΣΠΑ -αρχικά για εννέα ασθενοφόρα- έγινε τον Δεκέμβρη του 2019 από την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα με προϋπολογισμό 737 χιλ. ευρώ. Υπεύθυνο για τη δημοπράτηση του έργου ορίστηκε το ΕΚΑΒ βάσει προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κύλισαν έτσι δύο χρόνια, χωρίς να κουνηθεί «φύλλο», με τις ευθύνες να αποδίδονται στις συνθήκες της πανδημίας. 

Στο τέλος του 2021, το ΕΚΑΒ ζητά από την Περιφέρεια να γίνει τροποποίηση της πράξης ένταξης λόγω αυξημένων αναγκών και να γίνει προμήθεια 18 αντί 9 ασθενοφόρων, για να γίνει συνολική αντικατάσταση του στόλου (τα 9 για την Κέρκυρα). Πράγματι η απόφαση ένταξης τροποποιείται από τη Διαχειριστική αρχή, αυξάνοντας το ποσό στο 1,376 εκ. ευρώ. Τον Γενάρη του 2022 δημοσιεύεται ο διαγωνισμός αλλά δεν  εκδηλώνεται ενδιαφέρον από καμία εταιρεία.

Άγονος

Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 1.376.400 ευρώ απέβη άγονος τον περασμένο Φλεβάρη κι έκτοτε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέμενε τη σύνταξη νέου τεχνικού δελτίου από την υπηρεσία ΕΣΠΑ του ΕΚΑΒ.

«Οι οχλήσεις μας στο ΕΚΑΒ ήταν συνεχείς» λέει στην "Ε" η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Μελίτα Ανδριώτη. «Τελικά, μόλις στις 3 Οκτωβρίου 2022, το ΕΚΑΒ έστειλε στη Διαχειριστική Αρχή την τροποποίηση του προϋπολογισμού στο ποσόν των 1.736.000 ευρώ. Έχουμε ζητήσει να επισπευστεί κατά το δυνατόν η φάση αξιολόγησης και έγκρισης, ώστε να υπογραφεί η απόφαση από την Περιφερειάρχη. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα βγει στον αέρα η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού» προσθέτει η κ. Ανδριώτη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ