Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα υποδέχεται την 102η Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ

Σύνοδος των Πρυτάνεων
17 Μαρτίου 2023 / 16:16

Θα διεξαχθεί από 20 - 23 Μαρτίου 2023, υπό την Προεδρία του Ιονίου Πανεπιστημίου με χρώμα και άρωμα κερκυραϊκό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας από τις 20 – 23 Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί, η 102η Σύνοδος Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπό την Προεδρία του Ιονίου Πανεπιστημίου και με Προεδρεύοντα τον Πρύτανη του ιδρύματος, καθηγητή Ανδρέα Φλώρο.

Για ένα τριήμερο η «καρδιά» της ακαδημαϊκής κοινότητας θα χτυπά στην Κέρκυρα και ήδη οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή της Συνόδου. Είναι η δεύτερη φορά, που το νησί των Φαιάκων, υποδέχεται την Σύνοδο των Πρυτάνεων μέσα στην τελευταία τετραετία, καθώς ανάλογες εργασίες είχαν λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2019 (13-15/06) με οικοδεσπότη τον Πρύτανη Βασίλειο Χρυσικόπουλο.

Πού και ποιοι

Οι εργασίες της 102ης Συνόδου θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Corfu Palace και στο χώρο συνεδριάσεων της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στις εργασίες έχει προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ επίσης έχουν κληθεί να μιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, εκπρόσωποι απ’ όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα οι Τομεάρχες Παιδείας Νικόλαος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ιωάννης Δελής του ΚΚΕ, Δήμητρα Κρητικού της Ελληνικής Λύσης και Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος από το ΜέΡΑ25.

Επιπλέον αναμένεται να παρευρεθούν τόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας όσο και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Γεύση από Κέρκυρα

Στο πλαίσιο πάντως της παραμονής τους στην Κέρκυρα, οι ακαδημαϊκοί θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση της πλούσιας πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσης της Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα, πλην των εργασιών, περιλαμβάνει ξεναγήσεις και επισκέψεις σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης. Μεταξύ αυτών η Ιόνιος Βουλή, το ιστορικό Δημαρχείο, η Σπιανάδα, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, το Μουσείο Καποδίστρια, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας (Βυζαντινό). Παράλληλα το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει συναυλία της Ionian Camerata την προσεχή Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας. Επιπλέον την Τετάρτη 22 Μαρτίου, η Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΣ θα δώσουν συναυλία την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο προς τιμήν των προσκεκλημένων.

Το 1987

Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όργανο μη θεσμοθετημένο νομοθετικά αλλά καταξιωμένο ως ενιαία έκφραση των Πανεπιστημίων της χώρας, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ιδίων των Πανεπιστημίων το 1987, οπότε και άρχισε να λειτουργεί ως ένα forum ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Από το 1990 και εξής, η Σύνοδος, αποκτώντας πιο συγκροτημένο χαρακτήρα και μόνιμη Γραμματεία, άρχισε να διευρύνει το φάσμα των πρωτοβουλιών της, με αποτέλεσμα σήμερα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας.

Τρεις τακτικές συναντήσεις

Αν και οι αποφάσεις του οργάνου δεν είναι δεσμευτικές για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπως και για τα ιδρύματα, ωστόσο προωθεί με κάθε πρόσφορο μέσο τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής. Η Σύνοδος έχει τρεις τακτικές συναντήσεις μέσα στο έτος, που πραγματοποιούνται κάθε φορά σε διαφορετικό Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να ενισχύεται και να προβάλλεται κυρίως το έργο των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας και όσες έκτακτες χρειαστεί.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ