Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
17 Μαρτίου 2023 / 15:35

Ζητά διευκρινιστική εγκύκλιο, μετά την απόφαση του ΣτΕ για οικοδομικές άδειες με την προϋπόθεση πρόσοψης 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόσφατα εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 176/2023 Απόφαση του ΣτΕ, η οποία έχει προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλη αναστάτωση σε όλη τη χώρα, αφού ουσιαστικά απεφάσισε ότι απαιτείται να υπάρχει πρόσοψη 25 μέτρων σε χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο δρόμο, προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια επί οικοπέδου με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τμ. 


Ειδικότερα, το ανώτατο δικαστήριο, ύστερα από μία καταγγελία για τη δόμηση οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου.


Επισημαίνει δε, ότι αυτό ισχύει γιατί από το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές «δεν έχουν ως προορισμό, κατ' αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού». 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος καθώς με 
αυτό το νέο δεδομένο: 


Α) Έχει επικρατήσει εντονότατη αναστάτωση ως προς τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε αγροτεμάχια δημιουργηθέντα πριν το 2003, τα οποία δεν έχουν πρόσοψη σε χαρακτηρισμένο από τη διοίκηση δρόμο αλλά προσπέλαση σε δρόμο,


Β) Οι επενδύσεις ως προς την αγορά οικοπέδων έχουν σταματήσει,


Γ) Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει κυριολεκτικά παγώσει.


«Επειδή το ζήτημα αυτό αφορά μεν όλη τη χώρα, αλλά αφορά ιδιαίτερα την Κέρκυρα που έχει κατ’ εξοχήν τέτοιου είδους δόμηση, ο ΔΣΚ πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή (συνημμένη) στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, με την οποίαν του ζητάμε να εκδώσει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο, που να επιβεβαιώνει ότι ΔΕΝ απαιτείται η πρόσοψη σε χαρακτηρισμένο από όργανο της διοίκησης κοινόχρηστο δρόμο, για τα οικόπεδα τουλάχιστον 4 στρεμμάτων που έχουν δημιουργηθεί πριν από τις 31/12/2003.


Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο μέλος του ΔΣΚ και Δικηγόρο Κέρκυρας κ. Ελισάβετ Δελλάρτα, για την βοήθεια της στην  νομική ανάλυση του ζητήματος και στην επεξεργασία του ανωτέρω ερωτήματος».