Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Διονύση Τσακνή, υποψήφιο Βουλευτή

Διονύσης Τσακνής
17 Μαρτίου 2023 / 15:09

Δευτέρα 20 Μάρτη: «Μαζί με τους καλλιτέχνες ορθώνουμε φωνή, παλεύουμε η τέχνη να μείνει ζωντανή»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη Δευτέρα 20 Μάρτη, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με τίτλο "Μαζί με τους καλλιτέχνες ορθώνουμε φωνή, παλεύουμε η τέχνη να μείνει ζωντανή". Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο καφέ "Βινύλιο του Προκόπη" στις 20:00 με ομιλητή τον Διονύση Τσακνή, υποψήφιο Βουλευτή Επικρατείας με το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Είναι γεγονός ότι ένα κοινωνικό σύστημα που για κινητήρια δύναμή του έχει το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, όπως ο Πολιτισμός, δεν μπορεί παρά να υποτιμά την Τέχνη και τους δημιουργούς της.
 
Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης είναι το Προεδρικό Διάταγμα που έφερε μέσα στα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με το οποίο υποβίβασε μισθολογικά όλους τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ, σε αποφοίτους Λυκείου. Αποκαλύπτεται και έτσι, με μεγαλύτερη σφοδρότητα, το χρόνιο πρόβλημα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης: Ότι οι χιλιάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές, μετά από χρόνια ακριβών σπουδών, οι περισσότερες σε ιδιωτικές σχολές, αποκτούν πτυχία χωρίς αντίκρισμα και εργασιακά δικαιώματα. Μέσα από την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών, ικανοποιούν τα συμφέροντα όσων εκμεταλλεύονται την εργασία τους για φτηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα.
 
Η ουσία των μέτρων, που παίρνει για τον πολιτισμό αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βρίσκεται στο γεγονός ότι για την αστική τάξη  ο πολιτισμός αποτελεί περιττή πολυτέλεια για τον εργαζόμενο λαό και όχι θεμελιακό παράγοντα για τη συγκρότηση και ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας.
 
Ουσιαστική αναγνώριση του Πολιτισμού, επομένως και αναβάθμιση της καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, όπως έδειξε και η ιστορική εμπειρία, μπορεί να δοθεί μόνο όταν ο εργαζόμενος λαός πάρει στα χέρια του την οικονομική και πολιτική εξουσία, σε μια νέα κοινωνική οργάνωση που θα στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Σ' αυτόν τον δρόμο μπορεί η Τέχνη και γενικότερα ο Πολιτισμός να αποκτήσει την αληθινή μαζική - κοινωνική λειτουργία του, να εξασφαλιστεί η ικανότητα όλων των μελών της κοινωνίας να κατανοούν και να απολαμβάνουν τα επιτεύγματά του, να αναπτυχθούν στο έπακρο οι δημιουργικές καλλιτεχνικές δυνάμεις και να αποδοθεί στην Τέχνη και τους καλλιτέχνες η θέση που τους αξίζει στην κοινωνία. Και αυτόν τον δρόμο χρειάζεται οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές να ανοίξουν με την πάλη τους.
 
Ο λαός, που «μόνο αυτός σώζει τον λαό» με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του μπορεί να βάζει εμπόδια, οργανώνοντας την αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική για τις δικές του ανάγκες.  Οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού μπορούν να συμβάλουν με τη στάση τους, τη δημιουργία τους και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια.