Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην απεργία της Πέμπτης και οι εκπαιδευτικοί - Προσυγκέντρωση στα Λύκεια

Απεργία
14 Μαρτίου 2023 / 10:58

ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία - Προσυγκέντρωση στις 11 πμ στα Λύκεια, συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 11:30 πμ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Στις 16 Μάρτη ξαναβγαίνουμε στους δρόμους» τονίζουν σε ανακοινώσεις τους η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή ΔΟΕ και ΟΛΜΕ:

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, τη νέα γενιά, ιδιαίτερα τους χιλιάδες μαθητές μας, που πλημμύρισαν τους δρόμους της Κέρκυρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και δεκάδων άλλων πόλεων σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών. Η λαοθάλασσα που κατέκλυσε τη μέρα της απεργίας, στις 8 Μαρτίου, σε όλες τις πόλεις της χώρας, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ. Όλοι μαζί γίναμε η φωνή των 57 νεκρών και 53 αγνοουμένων του εγκλήματος στα Τέμπη, βροντοφωνάξαμε «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ».
Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί!

Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας. Ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και κρύβουν τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν πιστά όλοι τους. Πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε., της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των μεταφορών, θυσιάζουν την ασφάλεια των επιβατών στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, μετράνε την αξία της ανθρώπινης ζωής με κριτήριο το κόστος.

Όλες αυτές τις μέρες γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι: Κυβέρνηση, ΜΜΕ, παπαγαλάκια φτάνουν τις ευθύνες μέχρι το σταθμάρχη και τον επιθεωρητή. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Η προσπάθεια συγκάλυψης έχει πέσει στο κενό. Η πολιτική τους έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Η ενοχή τους είναι αποδεδειγμένη. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δε συγκινούν κανέναν.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ!
Αυτή την πολιτική του «κόστους-οφέλους» τη γνωρίζουμε καλά στα Δημόσια Σχολεία. Όλοι βιώνουμε τα τεράστια προβλήματα στις σχολικές υποδομές, την έλλειψη προσεισμικού ελέγχου, την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Σχολείου, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες μας από τον άδικο χαμό του μαθητή μας στις Σέρρες από τον λέβητα που έσκασε, ενώ από τύχη δεν έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς από τα ταβάνια που πέφτουν μέσα στις τάξεις, από τα απαρχαιωμένα εργαστήρια που βάζουν σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς και μαθητές, από τις βροχές που πλημμυρίζουν προαύλια και τάξεις. Τρέμουμε με την ιδέα της πιθανότητας ενός σεισμού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου! Ειδικά στην Κέρκυρα, με τα απαρχαιωμένα και ετοιμόρροπα κτίρια.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η  υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες είναι καθεστώς (1,8 δις λιγότερα τα τελευταία 11χρόνια).
Δεν σταματούν ούτε τώρα, με ένα έγκλημα να βαραίνει τις πλάτες τους, με τους μαθητές και τους εργαζόμενους στο δρόμο να νομοθετούν: Από τη μία, περνάνε νόμο, ο οποίος ποινικοποιεί κάθε μαθητικό αγώνα και κινητοποίηση. Κι από την άλλη, στα μουλωχτά, προσπαθούν να περάσουν την ιδιωτικοποίηση κι άλλου δημόσιου αγαθού, του νερού!  
Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τη νέα γενιά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της μόρφωσης για όλο τον λαό.


Δε θα περιμένουμε το επόμενο τραγικό δυστύχημα για να φωνάξουμε, δε θα περιμένουμε στα σχολεία μας να μετρήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια ενός νέου σεισμού, από ένα πεσμένο ταβάνι, από μια καταστροφική πυρκαγιά, από έναν κακοσυντηρημένο καυστήρα ή από ένα τροχαίο κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο ή σε μια σχολική εκδρομή!

Δε θα δεχτούμε την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης και των παπαγάλων της, ότι «όλοι φταίμε» ή ότι «φταίνε οι συντεχνίες που δε θέλουν την αξιολόγηση». Η πολιτική όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αξιολογήθηκε και αποδείχτηκε επικίνδυνη και εγκληματική. Μήπως φταίει η απουσία αξιολόγησης για τα ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας στα τρένα, για τους 64 νεκρούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ από 2015 μέχρι, σήμερα, για το κομμένο ρεύμα στον «Ευαγγελισμό» - το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, για τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων, την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην πανδημία επειδή δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ; Κανέναν πια δεν μπορούν να εξαπατήσουν όλοι όσοι έχουν σαν θεό το κέρδος και αντιμετωπίζουν την ζωή μας ως κόστος. 

Τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά:
●        Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη. Σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

●        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων του κλάδου.

●        Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.

Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.

●        Επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

●        Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων, να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών και το «μπαλάκι» ανάμεσα σε υπεύθυνο – ανεύθυνο κάθε φορά που προκύπτει ζήτημα.

●        Να πραγματοποιηθούν εδώ και τώρα αντισεισμικοί έλεγχοι (σε βάθος και όχι μόνο οπτικοί) σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.

●        Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.

●        Να εκδοθούν σαφή πρωτόκολλα ενεργειών για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία π.χ. ώρα και προϋποθέσεις πραγματοποίησης εργασιών στα σχολεία με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

●        Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών και πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ

Το δυστύχημα – έγκλημα στα Τέμπη δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», ένα ανθρώπινο λάθος, αλλά το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που συστηματικά υποβαθμίζει και μετατρέπει σε εμπόρευμα τα δημόσια αγαθά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες υποβαθμίστηκαν και απαξιώθηκαν συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια. Το προσωπικό τους μειώθηκε και οι υποδομές τους συρρικνώθηκαν με στόχο να πουληθούν φθηνά σε ιδιώτες οι οποίοι συνεχίζουν να επιδοτούνται από το κράτος. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εταιρία ιταλικών συμφερόντων και σήμερα επιδοτείται από το κράτος και τελικά έχουμε βρεθεί με χειρότερες υποδομές από αυτές που υπήρχαν πριν 20 χρόνια. Το αποτέλεσμα το είδαμε στα Τέμπη: τουλάχιστον 57 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τα κέρδη των εταιρειών.
Όμως αυτό που συνέβη στους σιδηρόδρομους δεν είναι «μεμονωμένο» περιστατικό. Είτε πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, είτε για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που θα αποκομίσουν τα κέρδη, ενώ η κοινωνία αυτή που θα φορτωθεί και θα πληρώσει τις ζημιές.
Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που υλοποιούσε κάθε απαίτηση της Ferrovi/Hellenic Train, που δεν τοποθέτησε το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας, που κράτησε διαλυμένο τον ΟΣΕ, κάνοντας προσλήψεις σταθμαρχών με μπλοκάκια! Τα κροκοδείλια δάκρυα, οι δήθεν συγνώμες του κυνικού Μητσοτάκη και η παραίτηση-μαϊμού του Κ. Καραμανλή που επιστρέφει ως υποψήφιος βουλευτής(!) δεν μας ξεγελούν. Η καταστολή των διαδηλώσεων με χημικά και τις συμμορίες των ΜΑΤ και Δράση δείχνουν τις προθέσεις τους.
Ο απέραντος πόνος από τον άδικο χαμό δεκάδων, νέων κυρίως, ανθρώπων έγινε οργή. Η οργή βγαίνει στους δρόμους και γίνεται ποτάμι ανατροπής. Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Οι πολιτικοί ένοχοι πρέπει να πληρώσουν. Η πολιτική που δολοφονεί θα ανατραπεί! Αυτό είναι το μήνυμα από τις  συγκλονιστικές, επίμονες κινητοποιήσεις, με τις απεργίες των σωματείων, τον ξεσηκωμό των φοιτητών και των μαθητών και των νέων σε όλη την Ελλάδα.  Ο ξεσηκωμός των εργαζομένων και των νέων με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στην 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη, την ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, από πολλά Εργατικά Κέντρα, πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.
Από την πολιτική απαξίωσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών δεν εξαιρείται η εκπαίδευση. Το δημόσιο σχολείο συστηματικά απαξιώνεται και μετατρέπεται σε ένα πιο ταξικό σχολείο για όλο και λιγότερους, με τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας να συρρικνώνονται διαρκώς. Γι’ αυτό και η Ν.Δ θεσμοθέτησε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αφήνει χιλιάδες μαθητές έξω από τα πανεπιστήμια, ενώ με την Τράπεζα Θεμάτων και τη σταδιακή και όλο και πιο σκληρή εφαρμογή της, δεκάδες χιλιάδες μαθητές θα εκδιωχθούν από το Λύκειο. Παράλληλα, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας θα είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων. Όμως, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να αλλάξει το κλίμα στο σχολείο και να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έρχεται να επιβάλει κλίμα αυταρχισμού και εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα σχολεία, να καταργήσει κάθε έννοιας παιδαγωγικής ελευθερίας, να διαλύσει τους συλλόγους διδασκόντων και να κάνει τους εκπαιδευτικούς, αντί για συναδέλφους, ανταγωνιστές. 
Αυτή την περίοδο οι δικοί μας αγώνες συμπίπτουν με την οργή της κοινωνίας για την εγκληματική πολιτική που οδήγησε στο δυστύχημα στα Τέμπη και που εκφράζεται με μεγάλες κινητοποιήσεις που απαιτούν δικαιοσύνη και την προστασία των δημόσιων αγαθών. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή. Στόχος της είναι να βάλει φραγμό στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Τώρα όμως είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες! Τώρα είναι ώρα ενός πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού  διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που δολοφονεί, με απεργίες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια!
Τώρα διεκδικούμε και απαιτούμε:
  • Να μπει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις. Αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομοςμε εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση
  • Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά, στην παιδεία την υγεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την ασφάλιση, το ρεύμα, το νερό, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο που θα καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες για ασφαλείς και υψηλής ποιότητας παροχές, με μαζικές προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού με σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, και με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Να ικανοποιηθούν όλα τα βασικά αιτήματα του κινήματος στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό.
  • Να γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, Γνήσια Συλλογική Σύμβαση εργασίας εφ’ όλης της ύλης, επαναφορά ωραρίου στα όρια του 2013, αύξηση των δαπανών για παιδεία και υγεία.
  • Να σταματήσει τώρα η αξιολόγηση και η απαράδεκτη εισαγωγική επιμόρφωση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι.
  •  Να σταματήσει η εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων (τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις PISA, ΕΒΕ) και των άλλων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
  • Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που δολοφονεί με απεργίες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην πανεργατική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16/3 και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Γενικά Λύκεια. Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας σαν μια γροθιά στον αγώνα ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης και αποδόμησης του δημόσιου σχολείου και στην πολιτική που δολοφονεί. Η συμμετοχή μας στις μαζικές κινητοποιήσεις των σωματείων μας όλο το επόμενο διάστημα είναι ασπίδα προστασίας για τις λαϊκές ανάγκες, τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.