Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργαστήριο «Έρευνα και Καινοτομία στον Τουρισμό»

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
09 Μαρτίου 2023 / 18:57

Η συζήτηση θα έχει ως στόχο να αναδειχθούν και να καταγραφούν ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ερευνητικές και επενδυτικές ιδέες προκειμένου να προκηρυχθούν σχετικές δράσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» διοργανώνει την Τρίτη 14/03 από τις 10:00 μέχρι τη 13:00 Εργαστήριο Επιχειρηματικής Ανακάλυψης με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία στον Τουρισμό» στην αίθουσα του Ιονικού Πολιτιστικού Κέντρου (Φαληράκι).

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της νέας «Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» (RIS) ξεκινώντας από τον τομέα του Τουρισμού (Θεματικός και Θαλάσσιος τουρισμός).

Στο εργαστήριο καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των τουριστικών φορέων, της ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας, καθώς και ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες του τουρισμού, προκειμένου να συνεισφέρουν με τις ιδέες και προτάσεις τους.

Η συζήτηση θα έχει ως στόχο να αναδειχθούν και να καταγραφούν ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ερευνητικές και επενδυτικές ιδέες προκειμένου να προκηρυχθούν σχετικές δράσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ» 2021-2027.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα υπάρξουν εισηγήσεις- παρουσιάσεις από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο ενώ μετά την ολοκλήρωσή του θα δοθεί αρκετός χρόνος ώστε να κατατεθούν, εγγράφως, οι προτάσεις και ιδέες των επιχειρηματιών και των φορέων. Οι φόρμες που θα συμπληρωθούν θα διανεμηθούν και έντυπα και ηλεκτρονικά.

Τι είναι η «Έξυπνη Εξειδίκευση»

Η ιδέα της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» στην ουσία της  υπονοεί κάτι σχετικά απλό:
αξιοποιώντας τις τεχνολογίες, την καινοτομία και τις συνεργασίες, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε νέα προστιθέμενη αξία στις υφιστάμενες (οικονομικές κυρίως) δραστηριότητες, αλλά και να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο δε επίπεδο της Περιφέρειας, «Έξυπνη Εξειδίκευση» σημαίνει:
να εντοπίσουμε τους τομείς στους οποίους η Περιφέρεια υπερέχει, να επικεντρώσουμε σε αυτούς το δυναμικό, τα μέσα και τους πόρους και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τις δυνατότητες που προσφέρει η γνώση (δηλαδή την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τις συνεργασίες και την έρευνα).

Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, το ενδιαφέρον για την εφαρμογή  «Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης» σε όλες τις Περιφέρειες της Ε.Ε. παραμένει έντονο, όπως και η πρόκληση να διαμορφωθούν «έξυπνες» και «καινοτόμες» ιδέες και δράσεις, αξιοποιήσιμες από την επιχειρηματική κοινότητα.

Με άλλα λόγια, να συνδεθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων, με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Ακαδημαϊκά & Ερευνητικά Ιδρύματα, ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Η νέα περιφερειακή Στρατηγική «Έξυπνης Εξειδίκευσης» για τα Ιόνια Νησιά (2022) εστιάζει κυρίως στους τομείς: «αγροδιατροφή», «θαλάσσια οικονομία», «τουρισμός και πολιτισμός», «κυκλική οικονομία» και «ψηφιακός μετασχηματισμός».

Όσοι από τα νησιά του Ιονίου εκτός Κερκύρας επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο Εργαστήριο Επιχειρηματικής ανακάλυψης, μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα zoom μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/89063359753?pwd=ZndyVWhUTXJINDFYSjN0a3UrbΝNjUT09
 
Meeting ID: 890 6335 9753
Passcode: 603376