Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, για την ιδιωτικοποίηση του νερού

ΔΙΑΔΕΥΑΚ
09 Μαρτίου 2023 / 13:21

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας καθώς όπως καταγγέλλουν «ανοίγει τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση του νερού».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κινητοποίησεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην ΔΙΑΔΕΥΑΚ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

Στις 11 το πρωί ξεκίνησε τετράωρη στάση εργασίας ενώ στις 12 οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης στην Παλλάδα.

Μεταξύ άλλων, το "παρών" στη συγκέντρωση έδωσαν οι βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Μυρσίνη Χαραλάμπους κ.α. 

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας καθώς όπως καταγγέλλουν «ανοίγει τις πόρτες για την  ιδιωτικοποίηση του νερού».



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου επειδή:

Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.

Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.

Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.